12. des
REDAKTØR: Thomas Nilsen.Arkivfoto
 
- Barents Observer boikottet i Russland
Med begrunnelse i at de ikke fulgte pålegg fra det russiske medietilsynet om å fjerne en nettsak, ble nettsiden blokkert av russiske myndigheter tirsdag, ifølge redaktør Thomas Nilsen.

Publisert: 22.feb.2019 15:02
Oppdatert: 23.feb.2019 08:25

Redaktør Thomas Nilsen i nettavisa The Indipendent Barents Observer, sier til SVA at de føler seg forfulgt av russiske myndigheter.

– Jeg mener at vi er det første norske medium som er blitt blokkert slik at det russike publikum ikke kommer inn på nettstedet.

– Det er veldig beklagelig at russerne på denne måten sensurerer hva leserne får tilgang til. Vi skriver jo for russere på russisk, sier han.

Vil ikke Etterkomme krav

Bakgrunnen for blokkeringen av nettstedet er at Barents Observer for en stund siden gjenga en historie fra svenske Arjeplognytt. Historien handlet om den unge homofile Dan Eriksson som to ganger tidligere hadde forsøkt å begå selvmord, fordi han hadde problemer med å bli akseptert i samfunnet grunnet sin seksualitet.

At Barents Observer skrev om homofili og selvmord er blitt tatt ille opp av det russiske medietilsynet, Roskomnadzor. I et brev til Barents Observer av 28. januar fikk nettstedet en frist på 24 timer til å fjerne artikkelen fra nett.

– Et slikt krav kunne ikke vi, som er en del av den frie presse, etterkomme, sier Thomas Nilsen.

– Som redaktør er det jeg som bestemmer hva som skal stå på trykk, fortsetter han. Vel to uker senere begynte det russiske publikum å oppdage at nettstedet ikke lengre var tilgjengelig.

Fortsatt på nett i Moskva

Da vi snakket med Nilsen onsdag morgen, kunne han fortelle at de fortsatt var tilgjengelig for enkelte lesere i Moskva. Men for lesere i Murmansk, Arkhangelsk, Komi- og Karelia var det ikke lengre mulig å få opp nettsiden, fortalte han.

– Det er tydelig at myndighetene mener alvor, sa Nilsen, men de har kanskje problemer med å blokkere alle mulighetene, mente han.

En del av russisk kampanje

Thomas Nilsen forteller videre at selv om de er det første norske media som opplever å bli blokkert i Russland, er ikke dette noe enestående i russisk sammenheng.

– Det er en pågående kamp mellom russiske myndigheter og de russiske mediaene, sier Nilsen til vår avis. Han forteller at det er mange nettsteder som har fått stengt ned artikler.

Støtte fra Pen Norge

Generalsekretær i Pen Norge, Hege Newth Nouri, sier til SVA at denne boikotten iverksatt av det russiske medietilsynet ikke er overraskende, men at det strider i mot alt den frie presse står for.

– Putin får det omtrent som han vil, sier hun. De sensurer mest det som blir lagt ut på nett, men samtidig er det også iverksatt tilstramminger av de papiravisene som ikke støtter regimet, sier Nuori.

– Tilstrammingene skjer på veldig mange måter, forteller hun videre, blant annet ved at avispapiret blir så dyrt at man ikke har råd til å holde avisa i gang. Det er så mange måter å kneble de frie stemmene på.

– Men så er det også veldig mange flotte folk i Russland som tenker selv, og vi i Pen Norge kjenner flere der som kan være til støtte for Barents Observer i denne saken, sier Nuori til slutt,

Tar saken til retten

Redaktør Thomas Nilsen sier de har fått mye støtte, på mange kanaler, fra Russland. De jobber med å få på plass finansiering for å bringe saken opp for byretten i Moskva.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no