21. okt
HAR SKUTER: Jeg har to skutere og trenger ikke flere. Her er jeg først og fremst for å prate med folk, sier Kjetil Langseth ved siden av en svært gammel scootermodell. (Alle foto: Jørn Fossmo).
 
- Barentsmessa med gode ringvirkninger
Barentsmessa har stor betydning for Kirkenes. Den er som ringer i vannet. Sammen med andre kjente arrrangement skapes det mer liv og røre, og folk trekkes til Kirkenes.

Publisert: 14.nov.2016 23:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:11

side 6 og 7

En av de besøkende på messa, Kjetil Langseth, forteller at han er her, først og femst, fordi messa er en stor møteplass og fordi han elsker å treffe med folk.

- Her kan man velge blant mange hundre hvem man vil prate med. Jeg går igjennom utstilingen og ser. Kommer jeg over noe jeg trenger til bruk for eksempel i friluftslivet, så kjøper jeg det kanskje nå eller seinere. Og sånn tror jeg messa fungerer for mange. En observerer produktene og blir vel ubevisst påvirket av reklamen. Over tid setter dette spor. Da ender det ofte med at en etterhvert kjøper i alle fall noe av det en har sett her, mener han.

Langseth understreker hvor viktig det er at folk er tilstede på slike messer.

- Hvis ikke folk kommer og viser interesse, vil nok de som stiller ut produktene etterhvert utebli, mener Langseth.

Handelslekkasje

Langseth har inntrykk at det er stor handelslekkasje fra andre kommuner til Kirkenes. Likedan som Alta greier å tiltrekke seg kjøpelysne i Vest-Finnmak, virker det som at Kirkenes får kjøpere fra Tana og nordsida.

- Barentsmessa 2016 bidrar sammen med andre arrangement som Barents Spektabel og Grenseløsfestivalen å gjøre Kirkenes attraktiv. Dessuten har vi flere store og kjente butikkkjeder som trekker. Ansatte i handelsnæringen representerer en betydelig del av sysselsettingen kommunen, sier Langseth som er godt kjent med bransjen gjennom sitt bredriftsrådgivingsfirma.

Handelsbyen Kirkenes

Også ordfører Rune Rafaelsen ser betydningen av slike arrangement. De bidrar på sikt til økt omsetting i kommunen.

- Omsetningen i Sør Varanger kommune tilsvarer en by på 30000 innbyggere. I dag formiddag var jeg en tur innom et senter i Kirkenes der det nylig var åpnet en kjedebutikk. Det krydde av folk, spesielt russiske statsborgere, sier han og mener at kommunen har et stort ansvar for å legge til rette for handelsbyen Kirkenes.

- Og da er positivt at næringslivet gjør noe sammen, som her.

Stor dugnadsinnsats

Bak Barentsmessa står arrangørene Kirkenes Rotaryklubb og Kirkenes skolemusikkorps. Leif Store, en av dugnadssjelene fra skolemusikkorpset, forteller at det i år var 50 utstillere på messa. Det er ny rekord.

- Vi forsøker å fornye oss hele tiden. Inntektene vi får inn gjennom kafedrift og inngangsbillett dekker alle utgiftene skolemusikken har i lpøet av et helt år, opplyser han og antar at 130-140 personer jobber dugnad på Barentsmessa 2016.

Sponser ungdommen

Reidulf Pettersen fra Kirkenes Rotaryklubb understreker at all inntekter de fått inn pløyes tilbake til ungdommen i kommunene.

- Vi sponser ulike ungdomsarrangement, som eksempel First Lego League, prosjekt for funksjonshemmede, idrettsanlegg og mer. I tillegg støtter vi opp under utvekslingstudenter. Rødrussen får også penger av oss fordi de stiller opp og hjelper oss under arrangementet her, sier han

Bil og skuter

Denne messa startet det med ei lita skutermesse i Fjellhallen for rundt 20 år siden. Etter hvert har den bare vokst og vokst. Fortsatt er bil- og snøskuteravdelingen tungvekterne på messa. De opptar mest plass og synes å ha størst tiltrekning på besøkende. I fjor var over 1200 mennesker innom. I år registrerte arrangørene 1120 betalende, altså litt under, noe som trolig skyldes kollisjoner med arrangement i Kirkenes.

For første gang opptrådde skolemusikken og Nordlys studio sammen, førstnevnte med musikk og rytme og zumbajentene med eksotiske kroppsbevegelser.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no