14. okt
KLARE TIL DYST: Våre testere er Gustav Sotkajærvi (11) og Magnus Hagen Noste (10).
 
– Best én gang i året
Hugos Tivoli har sitt årlige besøk til Sør-Varanger denne helga. Vi tok med to eksempler av den største målgruppa for å teste tivoli-opplevelsen, fra det rolige pariserhjulet til de farlige tekoppene.

Publisert: 20.jul.2013 12:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:59

Hugos Tivoli kommer til Sør-Varanger én gang i året. Dette året stilte de seg som vanlig på Hesseng. Men hva synes hovedmålgruppa selv om opplevelsen? Vi tok med 11 år gamle Gustav Sotkajærvi og 10 år gamle Magnus Hagen Noste for å la dem teste det lokale tivoliet.
Gustav og Magnus har vært tre ganger før på tivoliet. Men dette året er spesielt. For dette året er de endelig store nok til å prøve alle karusellene. I den ene enden av området står en karusell som går høyt opp, og den kan man ikke ta om man er for lav.
– Og tekoppene er nye, forteller de etter et kjapt overblikk. Midt på området står en karusell der setene kan snurres rundt. De høyeste skrikene kommer derfra, og det er ikke tvil om at Gustav og Magnus har lyst til å prøve det uprøvde.

Høyt opp

Men først gjelder det å få et bedre overblikk. Så snart de to testerne har fått billettene sine, drar de rett mot pariserhjulet.
I løpet av den turen har testerne kjapt funnet ut hva de skal på etterpå. De setter fart direkte mot karusellen som de har vært for lave for tidligere. Mega Carneval-karusellen kan sammenlignes med et pariserhjul, bare mye fortere, og der alle sitter på samme plan. Idet sikkerhetsstanga går ned er Gustav og Magnus synlig spente.
Idet karusellen hiver dem rundt både med og mot klokka, sier ansiktsuttrykkene sitt. De vakler litt når de trer ut av setene, bittelitt mørbanket.
– Den var veldig bra! Selv om det var litt vondt i skuldrene da vi ble hevet fra side til side. Vi ble også løftet opp av setene, så høyt, og falt så ned igjen, forteller de to.
– Det burde vært myke puter på setene, er de enige i.
– Den neste blir... Den der vi nesten kræsjer med de andre, bestemmer de to fort.

Svimmelpause

Dessverre er den ovennevnte karusellen akkurat full, og Gustav og Magnus må finne noe annet å gjøre en liten stund. En liten drikkepause er på sin plass, med et forsøk hver på å hive baller på tunge blikkbokser. Dessverre blir det ikke noen Angry Birds-dukke på våre testere, men så oppdager de plutselig at favorittkarusellen er åpen igjen. Da er det bare å løpe.
Gustav og Magnus' favorittkarusell fra tidligere besøk består av flere små karuseller som igjen snurrer rundt i en større karusell. Effekten er at det nesten virker som at man skal kræsje med de andre som kjører. Og karusellen er akkurat like bra som de to husker. Og litt mørbankende, den også. Testerne forteller at man må huske at den tyngste må sitte ytterst. Magnus er mindre enn Gustav, og han ble litt skviset ytterst da karusellen snurret som verst.
Det er på plass med en liten svimmelpause, som testerne kaller det. En dragekarusell, som en liten berg- og dalbane, står for det.
– Det var morsommere da vi var åtte, sier testerne, som likevel setter pris på å ha fått roet seg litt.

De farlige tekoppene

Så var det tekoppene. SVAs journalist passet på at tekoppene skulle komme mot slutten av tivolibesøket. Undertegnede har nemlig selv opplevd å få en hel tivolidag ødelagt av dem: Selv de som ikke sliter med reisesyke blir fort kvalme av å bli snurret rundt i vill fart i sitt eget sete mens karusellen også går rundt.
Våre testere har også fått opprømte advarsler fra to kompiser de treffer på området. En av de to kompisene skal nesten ha besvimt da de tok det de mente var den fortest snurrende tekoppen. Bare nesten, da.
Med to billetter igjen vurderer Gustav og Magnus mulighetene de har igjen. De er ikke så interesserte i å sprette høyt på trampoline. Hoppeslottet kan de ikke gå inn i mens mindre barn er der, ifølge hoppeslottreglene. Mikke Mus-karusellen var bare noe de likte da de var mindre. Da blir det tekoppene.
En del av tivoliopplevelsen er spenningen ved å sette seg inn i en karusell, før man begynner. Gustav og Magnus' kompiser kommer igjen bort til dem og forteller om nesten-besvimelsen. Men når det er tid for å sette seg inn, er testerne klare.
– Vi tar den raskeste typen, bestemmer de.
Det viser seg at koppene snurrer kjemperaskt uansett hvilken man velger, om det ikke er mindre barn der. Testerne blir nærmest usynlige, så fort snurrer de. De flirer når de kommer ut, men Magnus er alt for svimmel til å ønske seg en tur til.

– Man blir litt lei

Etter tekoppene er Gustav og Magnus slitne. De bestemmer seg for å ta en spisepause. Og når det blir snakk om hva de skal bruke den siste billetten på, er de ikke lenger så ivrige. En tur til i favorittkarusellen - den der man hele tiden ser ut til å skulle kræsje med de andre som kjører i den - frister ikke. Det har vært skikkelig moro, men etter en og en halv time føler man seg mørbanka nok.
De to tivolitesterne er godt fornøyd med opplevelsen alt i alt.
– De kunne ha tivoli her hele tiden. Så kunne de sette opp et svært telt rundt tivoliet på vinteren, sier Gustav.
– Tror dere dere ville gå på tivoli ofte, spør vi.
– Så lenge vi ikke må i tekoppene, sier en kvalm Magnus.
Gustav ser på sin side ikke for seg at han ville kommet mer enn et par ganger i året. Tivoli er best i små doser.
– Det er jo moro, men man blir litt lei, konstaterer han.
De to testerne er dermed fornøyd med at tivoliet kommer én gang i året.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no