6. des
FORHANDLER: Terje Johansen på Sandnes Auto tror markedet kan få seg en nedtur om gruva går under.
 
– Bilmarkedet beror på Sydvaranger
Terje Johansen på Sandnes Auto forbereder seg på å fokusere mer på verksted, spesielt om gruva går under. Men det er optimisme flere steder.

Publisert: 21.okt.2015 15:39
Oppdatert: 23.okt.2017 10:56

På Sandnes Auto har daglig leder Terje Johansen merket en oppgang fra i fjor, om man ser året som helhet. Men nå begynner Toyota-forhandleren å merke en annen stemning.

– Vi skal ikke klage totalt, men det begynner å bli urovekkende rolig. Vi ser på ordreinngangen at det kommer til å bli lavere salg fra neste år, sier Johansen.

Han tror det har noe å gjøre med usikkerheten rundt Sydvaranger. Og verre kan det bli.

– Jeg spår at det blir nedgang i totalmarkedet, om gruva går under. Om gruva berger seg, ser vi nok oppgang, legger han til.

Johansen tror at butikken kan få en nedgang på 10 prosent salgsmessig. Han mener butikken tåler det.

– Vi har vært heldige, og har hatt noen nye modeller. Vi får inn noen flere nye, og håper vi klarer å berge oss. Heldigvis har vi også et ettermarked som er oppegående, sier han, og viser til verksted-driften.

– Der må vi skjerpe oss, og være flinke og få det mer lønnsomt, mener han.

Storkunde-svikt

Kirkenes Bil har ikke merket noe særlig til en Sydvaranger-effekt. Ifølge salgssjef Thomas Ingerøynen er folks kjøpsvaner normale.

Der har salgstallene på nye personbiler gått ned fra 42 biler på samme tid i fjor, til 27 så langt i år, men Ingerøynen sier at det har å gjøre med storkunder.

– Noen av storkundene våre, som leiebilselskaper, har ikke tatt ut biler i år. Det har en del å si, sier han.

– Privatmarkedet går jevnt og trutt, og vi har hatt en liten økning i bruktbilsalget. Vi har også en veldig grei ordrebank fremover, sier han.

– Jeg ser at totalmarkedet for alle forhandlerne i Sør-Varanger går litt ned fra i fjor, men det er ikke unormalt. Jeg ser positivt på det, og tror ikke vi skal rope ulv, legger Ingerøynen til.

Kommunebiler

Sør-Varanger Bilteknikk har også noe med at totalmarkedet ser ut til å ha gått ned.

De så en nedgang på hele 71 prosent i salg av nye personbiler fra i fjor til i år så langt. Det har å gjøre med at de leverte et tjuetalls biler til kommunen i fjor: Altså enda en storkunde som ikke trengte biler i år.

Men utenom det mener daglig leder Stig Hjelm at det går veldig bra.

– Det har vært veldig vekst i både brukt og nytt. Bare i månedsskiftet oktober-november har vi ti nye biler som skal leveres til diverse kunder, sier han.

– Målet er å selge 50 biler i året. Det klarer vi også i år, slår han fast.

Variert

Nissan-forhandler Bilhuset på Sandnes rapporterer om en økning i både nybilsalg og bruktbilsalg så langt i år.

– Det er klart, det er et lite marked. Så det tar ikke mange biler før det drar opp salgsprosenten, sier daglig leder Øyvind Grøtte.

På Hesseng Bil forteller daglig leder Bjørn Roar Pedersen at de tjener mer på skutersalg, påhengsmotorer og liknende.

– Vi har så mye å gjøre med det salget at vi ikke får tid til så mye bilsalg, konstaterer han. Med det har de nok å gjøre på det som bilmessig er en Ford- og Mazda-forhandler. De har likevel klart å selge rundt ti biler så langt i år.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no