17. okt
BRUK HODET: Vær forsiktig og edru under oppskytingen, sier brannmann Oddvar Blix og fyrverkeriselgerne Ole André Furo og Helge Roska Mikkelsen. (Begge foto: Martin Gramnæs).
 
- Bruk hodet på nyttårsaften
På onsdag er det igjen dags for å skyte opp fyrverkeri. Både brannfolk og selgere ber folk bruke hodet under nyttårsfeiringen.

Publisert: 30.des.2014 16:22
Oppdatert: 23.okt.2017 10:46

- Les bruksanvisninga, er brannmann Oddvar Blix sin klare formaning til dem som skal skyte opp fyrverkeri på nyttårsaften.

Mye krutt

På landsbasis hører vi stadig om branner og brannskader i forbindelse med nyttårsfeiringen.

- Det skades alltid noen øyer i løpet av oppskytinga. Dette skjer hvert år, poengterer Blix. Fargekilden på Sjøsiden senter er en av dem som selger fyrverkeri i år. Ole André Furu forteller at de alltid deler ut beskyttelsesbriller til kunder som kjøper hos dem.

- Det er også viktig å ikke bøye seg over batteriene. I verste fall kan alle skuddene gå av samtidig, og de største boksene kan ha opptil ett kilo krutt, påpeker han. Det største fyrverkeriet som selges, går inn under klasse 3. Skal du opp på klasse 4, kreves det eget pyroteknikksertifikat.

Hold avstand

Når lunta er tent, heter det at man skal komme seg 30 meter bort fra batteriet. Det finnes også et eget elektronisk anntenningssystem man kan benytte seg av, - med 30 meter ledning, selvsagt.

- Det er også svært viktig at fyrverkeriet står på et helt rett underlag, påpekes det. Fra brannvesenet påpekes det imidlertid at det er svært lite hendelser med fyrverkeri i Sør-Varanger, og at folk stort sett er flinke.

Fyrverkerivettreglene:

- Forbered fyrverkerioppskytingen i god tid.

- Les bruksanvisningen nøye før bruk.

- Kontroller at fyrverkeriet ikke er skadet.

- Sørg for at fyrverkeriet ikke kan velte.

- Bruk tennstav.

- Sitt på huk, tenn lunta og gå unna.

- Bøy deg aldri over antent fyrverkeri.

- Ikke tenn fyrverkeri på nytt dersom det ikke tenner ved første forsøk.

- Hold god avstand fra oppskytingen.

- Alkohol og fyrverkeri hører ikke sammen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no