9. des
NETTVETT: Vær føre var og bruk nettvett, sier konsulent Einar Danielsen ved Pro-data.
 
– Bruk sunt nettvett
Utpressingsprogramvaren Ransomware blir stadig mer utbredt. Nye varianter dukker opp stadig oftere. – Det blir stadig viktigere å bruke sunt nettvett, sier Einar Danielsen ved Prodata i Kirkenes.

Publisert: 26.apr.2015 18:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:50

Har du opplevd eller lest om andre som har opplevd å miste viktige dokumenter eller bilder som har ligget på datamaskinen? Tror du at dette rammer alle andre og ikke deg selv? Vennligst les videre.

Omfattende

Det er mange som har det som geskjeft å tappe datamaskiner for viktige dokumenter. Nå jobbes det med å være føre var. På samme måte som man kler seg for forholdene og gjør seg klar for turer i fjellet, så er det også nettregler som bør ligge til grunn når man åpner PCen eller Macen.

– Taktikken til de som gjør dette går ut på å gjøre din PC ubrukelig, for så å kreve penger for å gjøre den tilgjengelig igjen. Det kan gjøres på forskjellige måte, men en metode som har blitt mer og mer vanlig er å kryptere dine filer. Programmet går målrettet etter filer som du bruker for eksempel bilder og word-dokumenter. Du må så betale for å få låst opp filene dine, og ofte har du en tidsbegrensing på deg.

En av de som opplevde dette, var Roger Finjord i Finnmark fotballkrets, nå assistenttrener på det norske kvinnelandslaget i fotball. Han skulle holde et foredrag da noen «stjal» filene som Finjord skulle bruke og truet han til å betale store penger for å få dem tilbake.

Sikkerhetskopier

Spredningen av denne sorten skjer ofte igjennom epost. De sender ut falske eposter og har som mål å lure deg inn på en av deres sider. Der lastes det ned en liten programsnutt som setter i gang å kryptere dine filer. På grunn av at datamaskinene er så kraftige i dag, så skjer dette på minutter. Og det skjer med en så sterk kryptering at det er tilnærmet umulig å låse opp filene uten nøkkelen som er brukt.

– Resultatet av dette er at dine filer mest sannsynlig er tapt. For det er ingen garanti at du faktisk får filene låst opp dersom du betaler. Det er lett å fjerne programsnutten som forårsaket krypteringen, men du får ikke filene tilbake. Uten en sikkerhetskopi, så vil filene være tapt for alltid, sier Danielsen. Nå råder han alle til å være nøye med å sikkerhetskopiere det man jobber med på datamaskinen.

– Det er veldig viktig at du har sikkerhetskopier av dine data, gjerne en type du kan gå flere dager/uker tilbake i tid på. Generell god sikring av ditt nettverk med passord og en ordentlig brannmur er gode preventive steg. Det er også viktig at din PC og programvare er oppdatert, og at du har en anti-virus som fungerer. Dette vil redusere sannsynligheten for slike hendelser betraktelig. En eposttjeneste med spamfilter vil også redusere sannsynligheten for at du mottar disse masseutsendte epostene som spres skadelig programvare. Våre kunder med epostfiltering fra oss opplever at over 80 prosent av eposten de mottar er spam eller falske eposter, sier Danielsen.

Kritisk

Epostene som sendes og programmene som lastes ned, blir hele tiden endret på slik at epostfiltre og anti-virus ikke skal oppdage de. For å unngå disse har Danielsen et par tips:

– For det første; vær alltid kritisk til epost fra avsendere du ikke kjenner til eller ikke forventer å få. For det andre; sjekk at linker til nettsider stemmer. Dersom du får en link til «www.dinbank.no/lesmer», men når du holder musen over lenken kommer det opp http://www.dinbank.no.oerwllaa.com/ og lignende. Med andre ord linken sender deg til et helt annet sted på nettet enn hva det står i selve teksten. For det tredje; plutselige meldinger på facebook og andre sosiale medier. For eksempel får du først meldingen «haha sjekk ut denne» etterfulgt av en link til et nettsted. Dersom du ikke har for vane å sende linker til denne personen, så er dette mest sannsynlig et forsøk på å lure deg til et nettsted, sier Danielsen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no