20. nov
APPELL: Åsmund Røst (til høyre) holdt appell under sist lørdags markering mot Norges nei til flyheving. Hans Hatle til venstre.
 
– Bruker Folkeretten når det passer
Åsmund Røst mener Frank Bakke-Jensen i sitt forsvar for Norges nei til å hjelpe russerne tar feil. – Det er veldig typisk politikere å bruke Folkeretten der det passer dem. Røst mener Norge bør heve flyet selv.

Publisert: 28.jan.2015 19:14
Oppdatert: 23.okt.2017 10:47

Bakke-Jensen forsvarer Forsvarsdepartementets avslag på henvendelsen fra Russland, blant annet ved å si at de som kritiserer de norske myndighetene tar alt for lett på Folkeretten.

– Jeg understreker at jeg ikke tar lett på Folkeretten, men hvor er Bakke-Jensen når det er snakk om israelernes urett i Palestina og USA da de bombet Irak og under Libya-aksjonen. Da var det stille fra den kanten. Hvor var Folkeretten da, spør Åsmund Røst.

Kritikkverdig

Åsmund Røst holdt appellen mot Norges nei til Russland ved Russemonumentet lørdag.

– Det russerne gjør i Ukraina er høyst kritikkverdig, men jeg mener likevel at det går an å ha to tanker i hodet samtidig og si ja når de ber om hjelp, sier Røst.

Nå håper han flere politikere går ut og mot sine moderpartier.

– Vi trenger flere enn Tove Alstadsæter og Hans Hatle som gjør dette. Det var også Frp-folk til stede på appellen. Stå opp. Bakke-Jensen representerer oss i Finnmark, men åpner ikke munnen mot eget parti. Det vitner om politisk impotens. Jeg savner de politisk rakryggede, de som står for noe. Bismarck sa at politikk er det muliges kunst, men Bakke-Jensen har ikke et eneste forslag til hvordan man kan få dette til. Han velger i stedet å jatte med politikerne sørfra, sier Røst.
Bakke-Jensen mener også det er helt feil å kalle det russerne ber om for et militært samarbeid.

– Dette skurrer. Det er jo ikke snakk om det. Det er bare snakk om heving av et fly som har ligget på bunnen av en norsk fjord siden 1944, sier Røst.

Nå mener han Norge bør gjøre hevingsjobben av det russiske flyet selv.

– Det hadde vært en fin gest fra en god nabo. Flyet kunne vi overlevert på Storskog. Bakke-Jensen skal få lov å være til stede, sier Røst.

Militært samarbeid

Frank Bakke-Jensen sier henvendelsen som han omtalte er en forespørsel om et samarbeid mellom det norske og russiske forsvaret.

– Altså et militært samarbeid. Det rammes av sanksjonene som utelukker militært samarbeid mellom disse to nasjoner iallefall ut 2015. Om Røst mener å vite om noen andre henvendelser, så får han redegjøre for det, sier Bakke-Jensen.

Han tilbakeviser at han tar lett på Folkeretten andre steder.

– Irak- og Libya-aksjonene er sanksjonert i FN eller NATO og kan på ingen måte sammenlignes med hva som skjer i Ukraina. Når det gjelder Israel-Palestina-konflikten er jeg faktisk enig. Der strekker man ofte begrepet Folkerett etter hva som passer Israel. Det bør vi være forsiktige med i Norge. Avslutningsvis avholder jeg meg fra å kommentere behovet Åsmund Røst har for å fremme sin egen potens, sier Bakke-Jensen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no