11. des
KOMMUNIKASJONSSJEF: Ivar Greiner ved Finnmarkssykehuset. (Foto: Finnmarkssykehuset)
 
- Bryter legenes tidsfrist
Sykehusstreiken har ikke rammet Kirkenes sykehus like hardt som Alta, Hammerfest og Karasjok. Over hele Finnmark blir pasienter nå forsinket - men streikerne er klare til å gi noen leger tilbake, og Kirkenes slipper relativt lett unna uansett.

Publisert: 27.okt.2016 23:17
Oppdatert: 23.okt.2017 11:09

Kommunikasjonssjef Ivar Greiner hos Finnmarkssykehuset fortalte først til NRK at 160 konsultasjoner har blitt kansellert på Finnmarkssykehuset siden streiken startet, fordelt på sykehusene i vest og øst. Til SVA utdyper Greiner at det stort sett gjelder sykehusene i Alta, Hammerfest og Karasjok.

I Kirkenes har totalt tretten konsultasjoner blitt avlyst. Det er fem på reumatologisk avdeling, to på rehabiliteringsavdelingen, og seks på nevrologisk avdeling.

I tillegg har tre innleggelser på sykehus blitt forsinket i Finnmark. Disse tre er alle på Kirkenes sykehus sin rehabiliteringsavdeling. Der har sykehuset stoppet inntak av pasienter.

– Den avdelingen er hardest rammet i Kirkenes. Der ble først to leger tatt ut i streik, og så én psykolog. Det betyr at man hele tiden må gjøre vurderinger på pasienter der sammen med andre leger, i stedet for de som pleier å behandle pasienter, sier Greiner.

Siden streiken startet har én pasient blitt behandlet på den måten. Men det virker ikke som det har vært stort behov for fysisk rehabilitering i løpet av streikeperioden.

– Fram til fredag som var hadde vi ikke fått inn noen nye henvisninger til rehabiliteringsavdelingen, sier Greiner.

Han kan ikke si om dette er fordi pasientene har blitt sendt andre steder.

– Bryter tidsfrist

Uansett betyr dette at flere pasienter rundt om i fylket ikke blir behandlet innen tidsfristen som er fastsatt av legene, ifølge Greiner.

– Dette vil fortsette å påvirke ventetiden for pasienter også etter streiken, siden sakene hoper seg opp. Vi må fremdeles ta igjen det tapte når streiken er over, sier han.

En del av utfordringen med en sykehusstreik er at staten kan gripe inn om de mener det går ut over liv og helse. Greiner er forsiktig med å konstatere at det er tilfelle, men mener likevel det er uheldig.

– Vi vurderer hele tiden situasjonen. Vi kan ikke si at det ikke går ut over helsen til folk når vi ikke får behandlet pasienter innen fristen, sier han.

– Det er ulike alvorlighetsgrader på pasientene. Men når en lege har vurdert at en pasient bør behandles innen et tidspunkt, er det uheldig å gå over den fristen.

– Får dispensasjon

Den lokale streikelederen Andreas Ertesvåg ser at det alltid er potensiale for at staten griper inn når det er sykehusstreik. Men han mener de har vært veldig forsvarlige med hva de har tatt uttak på, for å unngå fare for liv og helse.

Og streikerne åpner for at noen leger kan settes tilbake på jobb.

– Arbeidsgiveren kan søke om dispensasjon for å få noen leger tilbake på jobb om de ser at det er nødvendig. Vi har formidlet det til dem. Det skal godkjennes sentralt i foreningen, men vi har prioritert sånne søknader. Mest sannsynlig vil slike dispensasjoner bli godkjent på dagen – kanskje på minuttet, sier han.

– Ellers håper vi uansett at dette kan løses ved forhandlingsbordet. Om det blir en tvungen løsning, kan det fortsatt være usikkerhet og uro blant arbeiderne, sier Ertesvåg.

Avdelingene som er streikerammet lenger vest er øyeavdelingen i Hammerfest, indremedisin i Alta, og reumatologisk avdeling i Karasjok.

Ikke hardt rammet i Sør-Varanger

Det virker ikke som Sør-Varanger er så hardt rammet uansett. Assisterende kommuneoverlege Drude Bratlien har ikke hørt om mange pasienter i Sør-Varanger som har fått forsinket behandling.

- Det kan være enkelttilfeller, men det er ikke mange. Jeg har selv pasienter som reiser til andre deler av landet for behandling, og vi snakker om dette på ukesmøtene. Jeg ville nok hørt det om det var et problem her, sier hun.

Tyngre prosjektarbeid

Streiken har også rammet prosjektarbeid rundt om i Finnmark, siden det er tatt ut både administrasjonsfolk og leger som gir råd i prosjektene. Kommunikasjonssjef Ivar Greiner ved Finnmarkssykehuset forteller at det fremdeles ikke er noen forsinkelser i prosjektene, som inkluderer det nye Kirkenes sykehus. Men de har merket den lavere bemanningen.

- Tidsplanene følges, men vi som er igjen må jobbe hardere, slår han fast.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no