21. okt
STOPPET: Shafiq Seddiqi fra Afghanistan skulle sendes tilbake til Russland, men ble sittende i Vestleiren da passet hans hadde gått ut.
 
– Burde blitt behandlet av UDI
– Vi er generelt veldig kritiske til lovendringen og Norges praksis når det gjelder asylsøkere som kommer til Norge via Russland. Shafiq Seddiqi burde fått sin sak realitetsbehandlet, sier rådgiver Maria Wasvik ved Antirasistisk senter i Oslo.

Publisert: 15.jan.2016 08:21
Oppdatert: 23.okt.2017 10:59

Wasvik sier det er vanskelig å si noe konkret om saken til Shafiq Seddiqi uten å kjenne alle detaljene, men at Antirasistisk senter, i likhet med Amnesty, NOAS, Helsingforskomitéen og flere jurister, generelt er veldig kritiske til lovendringen og Norges praksis når det gjelder asylsøkere som kommer til Norge via Russland.

Dårlig timing

Shafiq Seddiqi kom til Norge fra Russland for å slippe unna fundamentalistiske muslimer fra Tsjetsjenia som truet med å drepe han der. Han fortalte at russisk politi ikke kunne eller ville hjelpe han mot denne «mafiaen», som han kalte det. Han har lovlig oppholdstillatelse i Russland, men et utløpt pass satte en stopper for hans retur.
Like etter at han kom hit i fjor, endret regjeringen loven for å kunne sende tilbake alle flyktninger fra Russland uten realitetsbehandling. Seddiqis flukt fra Russland var rett og slett dårlig timing.

– Det å lovfeste ikke å realitetsbehandle søknader på generelt grunnlag strider med prinsippene asylinstituttet baserer seg på, sier Wasvik.

Trygt land

Hun legger til at det generelt også er svært problematisk uten videre å definere Russland som et trygt land, når det russiske asylinstituttet ifølge Helsingforskomitéen og andre organisasjoner som jobber med menneskerettigheter i regionen, fungerer svært dårlig, og de færreste blir registrert som flyktninger, sier Wasvik.
Hun sier at de som returneres dit, risikerer å bli returnert til hjemlandet eller å måtte oppholde seg ulovlig eller på midlertidige og svært usikre tillatelser.

– Svært risikabelt

– Russland har blitt dømt i den Europeiske Menneskerettighetsdomstolen en rekke ganger for å ha returnert tredjelandsborgere tilbake til land der de risikerer å bli utsatt for dødsstraff, tortur eller annen umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff, sier hun.
– På bakgrunn av dette er det klart at det er svært risikabelt å returnere Seddiqi til Russland uten å realitetsbehandle saken hans. Slik jeg ser det har man ingen garanti for hva som skjer med ham videre, sier Maria Wasvik.

– I strid med asylretten

Amnesty International Norge har sammen med Helsingforskomiteen og NOAS skrevet et brev til UNHCRs (FNs høykommissær for flyktninger, red. anm.) representant for Nord-Europa, Pia Prytz Phiri, hvor de argumenterer for at lovendringene som ble innført i utlendingsloven i november er i strid med retten til å søke asyl.

– Dette betyr at Norge bryter sine internasjonale forpliktelser, og kan i sin ytterste konsekvens innebære at asylsøkere med beskyttelsebehov kan bli sendt tilbake til forfølgelse, tortur og i verste fall død. Brevet ble også sendt til innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug, samt til alle partilederne på Stortinget, skriver Amnesty på sine nettsider.

– I brevet ber vi UNHCR, som er det internasjonale samfunns vokter av retten til å søke om asyl, om å vurdere den norske praksisen og å ta opp de problemene vi påpeker med norske myndigheter, skriver Amnesty.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no