18. okt
 
– Bygg grensestasjonen på Elvenes
Bjørnar Gjetmundsen (H) protesterer mot bygging av den nye Grensestasjon Nord. Han mener den vil ødelegge et nært friluftsområde og er i konflikt med reinflytting og elgtrekk. – Bygg heller på Elvenes, sier han.

Publisert: 10.apr.2013 15:46
Oppdatert: 23.okt.2017 10:38

Gjetmundsen mener, i tillegg til at grensestasjonen er planlagt i et område med natur som bør bevares, at saksbehandlingen ikke har vært god.
– Saken har ikke vært til behandling i Utvalg for miljø og næring, der jeg er leder. Vi har måttet be om å få saken tilbake for behandling, sier Gjetmundsen.

Viktig natur

– Jeg er sterkt imot utbygging i dette området. Det blir presentert som et lite brukt område, men det er ikke tilfelle. Folk har brukt området til plukking av bær og sopp, og det er også et område som egner seg til rypejakt. Hele sommeren ser man biler parkert ved de to parkeringsplassene. Folk går på tur her, sier Gjetmundsen.
Men han sier området også er et våtmarksområde som blir tidlig fritt for snø og is, og at det både er trekkende og hekkende fugl ved vannet.
– Når reinen skal flyttes er denne smale stripa den eneste veien som kan brukes, og i tillegg går det et elgtrekk gjennom området. Jeg har selv sett elg her flere ganger, sier Gjetmundsen.

Legger bånd

– En ting er selve bygget, en annen ting er at store områder rundt kommer til å bli båndlagt av aktiviteter som Forsvaret skal drive med. På toppen av det hele må de legge avløpet flere kilometer avgårde til Haga i Jarfjord, fordi det vannet som ligger nærmest og renner ut i fjorden er et rødlisteområde. Det vil også gi store inngrep i naturen og folks eiendommer, sier han.
Gjetmundsen tviler på om folk i fremtida vil stoppe og gå på tur i området når Forsvaret har etablert seg.
– Derfor vil jeg heller foreslå at de bygger ved siden av den eksisterende grensestasjonen på Elvenes. Der har de den plassen de trenger, og ligger like sentralt ved grensa som ved Storskog, mener Gjetmundsen.
Han legger til at når E105 blir ferdig utbygd vil veiforbindelsen mellom Elvenes og Storskog også bli mye bedre enn i dag.

Konsekvenser

Det planlagte området ligger mellom Storskog og Ulveskaret. Ved parkeringsplassen der lokalfolk har satt opp informasjonsskilt for Jarfjord, ligger det et lite vann, og på den andre siden av vannet er bygget planlagt. Der forgår det grunnundersøkelser, og er boret en rekke brønner.
– Området var under krigen benyttet av tyskerne, og det var de som anla den lille veien som går inn til tomta. Nå er det ryddet langs veien med tanke på farlige etterlatenskaper fra krigen, og det er jo en god ting, men jeg liker veldig dårlig at Forsvaret skal bygge og legge begrensninger på bruken av området. Det vil få større konsekvenser enn folk tror, og jeg mener konsekvensene til nå har blitt dårlig belyst, sier Gjetmundsen.
Saken ligger til offentlig ettersyn på rådhuset. Det skal utarbeides en konsekvensanalyse og en reguleringsplan. Flere høringsuttalelser kan du lese i papiravisa.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no