23. okt
TIL VALG: SVs Kirsti Bergstø tok lunsjen sammen med velgerne fredag formiddag.
 
- Dagens regjering har vært på epleslang
Med matpakka i hånden og slagordet «mette mager gir opplagte hoder» tok Sosialistisk venstreparti (SV) sin førstekandidat i Finnmark Kirsti Bergstø til ordet for å innføre gratis mat i skolen.

Publisert: 04.sep.2017 09:48
Oppdatert: 23.okt.2017 11:24

- Vi vil ikke bare at de skal få matpakke her på torvet i Kirkenes, men også i skolen. Det er fordi læring og næring henger sammen. Mette mager gir opplagte hoder. SV vil ha mat i skolen, og da vi var i regjering sist innførte vi frukt og grønt i skolen, sa Bergstø mens hun delte ut matpakker til forbipasserende på torvet i Kirkenes fredag.

Epleslang

En av hovedsakene til SV innenfor deres skolepolitikk er å innføre mat i skolen. Bergstø er knallhard mot regjeringen reversering av frukt og grønt-ordningen som de rød-grønne innførte i forrige regjeringsperiode.

- Dagens regjering fjernet frukt og grønt-ordningen. De har vært på epleslang og nappa bananbiter ut av barnehendene. Vi vet at det ikke er alle som har med seg mat på skolen og det er mange som kommer med tomme mager på skolen. Det vil vi i SV gjøre noe med, så det å sikre at man har et godt og næringsrikt måltid på skolen mener vi er viktig, sa Bergstø.

En praktisk hverdag

Men det er flere sider av skolen SV vil gjøre noe med. For partiet går til valg på en skole som legger mer til rette for praktisk læring og hvor hver elev blir sett og hørt etter sine behov.

- Det som er viktig er å ha en praktisk og variert skolehverdag. Det handler om å beholde unger sin lærelyst og tidlig innsats. I dag er det godt dokumentert at skolen har blitt for teoritung, og at mange ikke opplever mestring. Man lærer gjennom hodet, men også gjennom hendene, sa hun før hun var rask med å legge til:

- Men da må vi ha nok lærere. SV vil ha et nasjonalt lærerløft for å sikre femten elever per klasse fra første til fjerde trinn, og maks tjue elever per lærer fra femte til tiende trinn, tydeliggjorde Bergstø.

Sikre gode lærere

Hun var også tydelig på at det er viktig å sikre gode lærere. Det gjøres best uten regjeringens innførte kompetansekrav, som krever at lærere har minimum fire i matematikk.

- I Finnmark har vi en stor utfordring med å ha kvalifiserte lærere. Vi ser at antallet ukvalifiserte lærer har gått opp med denne regjeringen. Samtidig ser vi at lærere har blitt avskiltet gjennom nye kompetansekrav som at lærere må ha en firer i matematikk, opplyste hun.

Hun mener kompetansekrav er viktig, men at det er problematisk at allerede gode lærere med lang erfaring blir avskiltet på grunn av det hun kaller et rigid krav.

- Regjeringen avskilter gode lærere og stenger porten til dem som ønsker seg inn på lærerutdanningen gjennom sitt krav. Det gjør at motiverte mennesker om vil bli lærere får drømmen sin knust. Derfor vil vi fjerne det rigide matematikk-kravet som ikke sier noe om hvordan lærere som kommer ut i andre enden, men om matematikk-kunnskapene før du begynner, sa hun.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no