23. okt
BORT: David og Liam Sørhus Hansen, Patrick Salmi Berg og Fredrik Sagen Michelsen, Hilde Michelsen og Camilla Svegaard er veldig glade for at kommunen nå tar konsekvensen av det dårlige lekeapparatet i gågata og river det. (Alle foto: Tor Sandø).
 
- De er ikke gjort noe med siden vi var små på 80-tallet
Lekeapparatet i gågata ble revet mandag formiddag. Årsak; det er ikke godkjent. - Kommunen er full av lekeapparater som ikke er godkjent, sier politikerne og småbarnsmødrene Hilde Michelsen og Camilla Svegaard.

Publisert: 08.jun.2015 20:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:52

Bakgrunnen for mangelen på godkjennelse er at Sør-Varanger kommune i fjor sommer sa opp avtalen med kontrollorganet for lekeapparater.

- Vi har utviklet god kunnskap og kompetanse, sa daværende rådmann, Bente Larssen.

Men nå ryker altså det populære lekeapparatet i gågata i Kirkenes sentrum.

Besparelse

Det var Lekeplasskontrollen som gjennomførte kontrollene ved lekeapparatene ved skoler og barnehager i Sør-Varanger i seks år, før avtalen ble oppsagt. Den siste kontrollrapporten var nedslående og viste feil og mangler på alle lekeplassene i kommunen. Kontrollorganet kostet 120 000 kroner i året. Denne summen ville kommunen spare og sa opp avtalen.

- Småpenger i forhold til den utgiften som kan komme dersom et barn skader seg i et lekeapparat, sier kommunestyrerepresentantene Hilde Michelsen (Ap) og Camilla Svegaard (H).

- Kommunen er ikke pålagt å ha en avtale for gjennomgang av lekeplasskontroll. I de seks årene vi hadde avtalen med Lekeplasskontrollen har vi opparbeidet en god kompetanse på området. Det er også utarbeidet overordnede HMS-rutiner som skal følges opp av skolene, sa daværende rådmann Larssen i juli i fjor.

Dette til tross, legges altså lekeplassen i gågata ned. De andre lekeapparatene i kommunen har barnehagene selv, - eller Barentshallene ansvaret for.

Slitt

Michelsen og Svegaard er ofte på lekeplassene, både i gågata og ellers i kommunen, med ungene sine.

- Dette lekeapparatet er veldig populært, spesielt på lørdagene. Da er det mange unger og foreldre her. Lekeapparatet er en sosial samlingsplass, men det er veldig slitt og det er ofte med hjertet i halsen at ungene leker her. Det er løse planker og for høy avstand fra sklia til sanda, for å nevne noe, sier Michelsen.

- Lekeapparatene på alle lekeplassene burde vært opprustet forlengst. Alle er jo fra 80-tallet og knapt gjort noe med siden vi var små, sier Svegaard.

De er begge veldig kritiske til at kommunen i sin tid sa opp avtalen med Lekeplasskontrollen.

- Det har vist seg at den kompetansen de sa var her, ikke er her likevel. Dette er trist, sier Michelsen.

De er begge på vei ut av kommunestyret, men vil melde dette inn som sak.

- Det gjelder å finne pengene, men jeg tror ikke noen parti representert i kommunestyret er uenige i at vi skal fremme dette som sak, sier Svegaard.

- Vi har det på partiprogrammet vårt, repliserer Michelsen. Hun håper at det vil være andre i kommunestyret som prater ungenes sak, også etter at hun og Svegaard er ferdige med lokalpolitikken.

Begge ser til Angry Birds-parken midt i Rovaniemi sentrum. Dette er et populært samlingspunkt for små og store i kombinasjon med en idrettsarena.

- Det er et trekkplaster. Og framfor alt; det er sikkert. Ikke som her hvor det spilles rulett med ungene våre, sier Michelsen.

Næringslivet

Nå utfordrer småbarnsmødrene næringslivet.

- Det hadde vært fint om de kunne bidratt til å lage i stand lekeapparater til ungene. Og kommunen trenger heller ikke være redd for at folk ikke skal stille opp på dugnad, sier Michelsen.

- Selv i Nikel er det lekeplasser på hvert hushjørne, sier Svegaard.

Alle avvikene som ble registrert for ett år siden er ikke lukket. Det tar kommunen nå konsekvensen av og river lekeapparatet i gågata.

Ordfører Cecilie Hansen (Sp) er enig med Michelsen og Svegaard.

- Dette skal jeg sette på dagsorden. Lekestativet i gågata, for eksempel, bør fjernes og det bør settes opp andre alternativer spesielt i byen vår. Angry Birds park er en kjempegod ide. Spesielt med tanke på at det nye storsenteret åpner ved utkanten av byen, så bør vi se på hvordan vi skal holde og øke aktiviteten i sentrum. Jeg tenker både på forskjønning, parker, barnevennlighet, tilgjengelighet med mer.

Før sommeren skal vi oppnevne medlemmer til et Skjønnhetsråd og jeg ser for meg at disse også vil ha en viktig rolle sammen med næringslivet, sier Hansen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no