8. des
KLAR TALE: Jonny Iversen Eide hadde mye på hjertet under folkemøtet.
 
– Dere regulerer i hytt og gevær
Jonny Iversen Eide sparte ikke på kruttet på folkemøtet torsdag.

Publisert: 21.feb.2014 14:34
Oppdatert: 23.okt.2017 10:37

Kun 15 personer møtte opp på folkemøte om kommuneplanens samfunns- og arealdel. Flere av disse hadde mye på hjertet. Iversen Eide var en av disse og opplevde faktisk å bli avbrutt av prosjektleder Bernt Kvamme.
– Er vi ikke her for å få lov til å komme med det vi har på hjertet, spurte Iversen Eide.

Eventyr

Han hadde lest planen kommunen har.
– Dette er litt eventyr all den tid kommunen ikke har en krone å bruke de neste ti årene. Likevel fortsetter kommunen i samme spor. Man kan si at disse planene og tenkte prosjektene er fine og flotte. Men dette er jo som et eventyr vi aldri kommer til å få realisert, sa Iversen Eide.
– Nå er det ikke bare kommunen som skal inn med penger til disse prosjektene. Her er det jo planer at private investorer skal inn, blant annet, sa Kvamme.
– Det er kommunens jobb å legge arealer til rette for etableringer, men det er prisverdig at vi får være med i prosessen, men ofte er det kommunen som opptrer som brems. Det som skjer er at det grovreguleres, mens detaljreguleringen uteblir, sa Iversen Eide.
– Vi må se framover. Når utbyggerne kommer, så må vi være klare med arealer for den planlagte etableringen, sa Kurt Wikan (Sp).

Nytt Alta

Bjørn Ole Hamre driver en skobutikk i gågata. Han har vært med på tre liknende folkemøter tidligere.
– Det er viktige møter, men jeg har sett en tendens. Det er at det for hvert eneste folkemøte så blir det færre parkeringsplasser i sentrum. Dette hindrer oss i utvikling av sentrum, sier Hamre.
Flere av de som tok ordet på folkemøtet mente at utviklingen i Kirkenes er slik at utbyggingen går mer i retning av slik det var i Alta med flere sentrum.
– Det er bedre å ha et handelssentrum i sentrum og ikke på Spareland og Sydvaranger i tillegg, sa Linda Beate Randal.
– Og 4000 kvadratmeter med næringsareale på Skytterhusfjellet, sa Hamre.
– Nå stenges en ny butikk på Amfi. Det er ikke bare å putte flere butikker i sentrum, sa Arnt Uchermann.
– Hvorfor ikke, repliserte Randal og håpet at kommunen på sikt vil bli mer attraktiv for unge mennesker.
– Alta har brukt en milliard kroner på å samle sentrum. Vi gjør samme feil som dem gjorde, med flere ulike sentrum, sier Hamre.
– Industrien må ut av sentrum og så er det merkelig at Coop får lov til å bygge en handelspark ved Sydvaranger, sa Solveig Steinmo.

Se mulighetene

Utbygger Svein Sundquist minte de andre om vedtaket om at Sør-Varanger skal opp til 12 500 mennesker.
– Da må vi se mulighetene og se hvordan vi skal få dette til. Folk er motoren. Hva er det som hindrer oss? Ofte er det planene som ligger til hinder.
Bjørn Celius er ikke i tvil om hva som er den viktigste kapitalen i sør-varangersamfunnet.
– Det er kompetent arbeidskraft. Vi må få utdannet ungdommene våre. Kommunen sliter med å få ungdommen til å etablere seg. Vi har startet i feil ende. Vi har tilrettelagt for industri før vi har lagt til rette for folk. Da er vi i en blindgate. Løser vi dette og blir kreative, innovative og nyskapende så blir Sør-Varanger en vinnerkommune.
Jonny Iversen Eide hadde mer på hjertet.
– Jeg bor på Haganes. Ofte kommer jeg meg ikke inn i min egen oppkjørsel. Vi er bygd inn. Der vi og mange med oss har hatt hytte i flere generasjoner, ved KILA, er det industrien som råder og som blir framtiden. Kirkenes holder på å bli en arbeidsplass. Og så ser det ikke ut på sjøsiden. Der går det knapt an å gå. Og skulle ikke det bli havnerelatert industri her? Det nærmeste kommer gummibåtene de selger på Europris.
Kommunen tar i mot innspill til kommunedelplanen innen fredag.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no