19. nov
PROTESTERER: Solbjørg Mortensen og andre pårørende vil ikke la politikerne flytte på de eldre uten kamp. (Foto: Håvard S. Mækelæ)
 
- Det blir som en ny tvangsevakuering
Pårørende innkaller til hastemøte, for budsjettforslaget for 2015 innebærer at langtidsplasser skal flyttes mellom Prestøyhjemmet og Wesselborgen.

Publisert: 18.nov.2014 22:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:45

Solbjørg Mortensen, pårørendekontakt ved Prestøyhjemmet, fikk nylig nyss om et urovekkende punkt i kommunens budsjettforslag for 2015. Nå frykter hun og andre pårørende at beboere der vil bli flyttet til Wesselborgen mot sin vilje.

Derfor samler de til et hastemøte torsdag 20. november.

- Saken skal avgjøres på kommunestyremøtet 10. desember, så vi vil komme med vårt syn i forkant av dette, sier hun. En stor del av poenget med pårørendemøtet er å snakke med samlet røst til kommunestyrets politikere.

Omsorgstrappen

Grunnlaget for bekymringene er punktet om «Omsorgstrappen» i budsjettforslaget. En del av det dreier seg om å samle korttids- og rehabiliteringsplassene på ett sted.

«Rådmannen ser at det er behov for å samle kompetansen rundt korttids- og rehabiliteringsplasser og en skal derfor i gang med en prosess for å samle korttidsavdelingen i ett av sykehjemmene. De korttidsplassene som i dag er på Wesselborgen overføres til Prestøyhjemmet. Dette kan medføre at noen av rommene må brukes som dobbeltrom på Prestøyhjemmet for å opprettholde antall korttidsplasser. Det vil skje en overføring av langtidsplasser fra Prestøyhjemmet til Wesselborgen som vil medføre en økning med 3 langtidsplasser totalt,» står det i budsjettforslaget.

Det står ikke hvor mange plasser som flyttes, eller når eller hvordan det vil skje.

Godtar ikke

Mortensen sier at de pårørende ved Prestøyhjemmet ikke vil godta at beboere der skal flyttes til Wesselborgen.

- Jeg synes på en måte det blir en ny tvangsevakuering av de gamle. De er kommet til en plass der fremtiden er veldig kort, og at de da blir regelrett kastet ut av hjemmene sine er ikke verdig. Nok en gang er det de svakeste som rammes, fastslår hun.

- Beboerne på Prestøyhjemmet har gjerne bodd der i mange år, og de kan man altså bare flytte til dårligere fasiliteter, det går bare ikke. Beboerne med demens har heller ikke godt av miljøforandring. Det fører til utrygghet, legger hun til.

For tidlig

Anne Brit Røst er kommunalsjef med hovedfokus på helse og omsorg. Hun kan ikke si så mye om hvordan prosessen eventuelt vil bli. Da kan hun heller ikke svare på om budsjettforslaget vil innebære flytting av de nåværende beboerne.

- På dette tidspunktet er ikke prosessen startet. Nå skal dette budsjettdokumentet opp i kommunestyret. Når politikerne har sagt sitt vil administrasjonen følge opp, sier hun.

Røst forsikrer at hun vil komme med mer utfyllende informasjon når, -eller hvis forslaget går igjennom.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no