19. okt
FORNØYD: Freddy Øien er leder i båtforeninga i Kirkenes og synes vannskuterne er et positivt tilskudd til livet på sjøen.
 
- Det er fem knop for alle i småbåthavna
Leder i båtforeninga i Kirkenes ønsker vannskutere velkommen.

Publisert: 08.jul.2016 13:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:06

I forrige uke skrev vi om politiet som hadde fått klager på ulovlig vannskuterkjøring på Pasvikelva. I småbåthavna i Kirkenes har det også vært litt murring over båtripene over de nye kjøretøyene på vannet.

- En berikelse

Noen mener skuterkjøring inne i småbåthavna gjør at de ikke lenger kan holde på i båten uten at ting ramler i dørken på grunn av plutselige bølger etter skuterne for eksempel. Andre mener de har sett ulovlig kjøring. Men leder av Kirkenes Båtforening, Freddy Øien, tar det hele med stor ro foreløpig.

- Klart det ikke skal kjøres fort inne på havna. Her er det maks fem knops fart, enten det er båt eller vannskuter.

- Og havneområdet vårt er innenfor linja mellom Kjerringstupet og sørspissen av Prestøya. Jeg synes vannskuterne er en berikelse, sier Øien.

- Vi liker jo litt aktivitet på sjøen. De er ofte på havet. Jeg ser på vannskutere som båter. Jeg er bare positiv til dem.

Foreløpig er det ikke mange av slaget i Kirkenes heller. Under en håndfull. Men Øien understreker at alle skal følge de interne reglene i havna, både når det gjelder fart, og det å vise alminnelig hensyn til andre.

- Vi har planer om å merke området med fem knops-grense, men alle vet jo om den nå også.

Kutter reglene?

Vi tar med reglene vannskuterførerne må forholde seg til:

  • Førere av vannskutere skal forholde seg til regler for småbåter, men har egne bestemmelser i tillegg.
  • Det er ikke lov å kjøre vannskuter i et belte 400 meter ut fra land. I vassdrag og innsjøer er forbudssonen på 500 meter.
  • Det er ikke lov å kjøre i verneområder. Også her er det 400-og 500-metersregel ut fra verneområdene.
  • Det er ikke lov å kjøre på innsjøer mindre enn to kvadratkilometer.
  • Det er lov å kjøre fra land og ut til lovlig kjøreområde, såkalt transportkjøring. Slik kjøring skal skje i transportled. Finnes ikke det skal det kjøres korteste vei gjennom forbudssonen. Høyeste tillatt fart er fem knop i mest mulig stø kurs, uten hopping på bølger eller sikksakkjøring mellom andre fartøy.

Fram til 2013 var vannskutere forbudt i Norge. Ifølge avisa Fædrelandsvennen vil regjeringen foreslå å fjerne det egne regelverket for vannskutere, men det vil i tilfelle ikke gjelde før neste sommer.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no