15. okt
AKTIVE: Politikersøstrene Kari Elisabeth (til venstre) og Ragnhild Kaski er svært politisk aktive.
 
– Det er fortsatt mange kamper å kjempe
Ragnhild og Kari Elisabeth Kaski fra Kirkenes har sentrale verv i hver sin politiske organisasjon. Nå er de klare for 1. mai, som de begge mener på langt nær har utspilt sin rolle.

Publisert: 01.mai.2015 08:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:50

Kaski-søstrene er godt forankret på venstresiden i norsk politikk, Ragnhild som generalsekretær i AUF, mens storesøster Kari Elisabeth nettopp er blitt partisekretær i SV.

Vi har spurt søstrene Kaski om alt fra 1. mai til kommunevalgkamp i hjemkommunen.

– Hvilket forhold har du til 1. mai?

– Forholdet mitt til denne dagen startet for alvor i 2008 da jeg holdt appell hjemme i Kirkenes. Men ellers var dette en dag da jeg satt hjemme i hagen og så på at toget gikk forbi. Nå er det en viktig del av jobben min. Jeg skal gå i 1. mai-tog i Oslo, men ikke holde noen appeller, sier Ragnhild.

– Tidligere var 1. mai en dag for aksjonisme. Jeg har fortid i Natur og ungdom og 1. mai var en dag for bannerdropp eller en dag der vi protesterte mot oljeboring i Lofoten. Nå er jeg politiker og reiser til Volda for å holde 1. mai-tale. Det gleder jeg meg til, sier Kari Elisabeth.

– Hvorfor er det viktig å fortsette å markere 1. mai?

– Aller helst skulle man sett at det ikke hadde vært behov for å markere 1. mai og kvinnedagen. Jeg skulle være den første til å juble hvis så ble tilfelle. Men det er fortsatt mange kamper å kjempe. Dette er en internasjonal kampdag og det å vise solidaritet er en viktig del av denne dagen. I tillegg så er det flere omkamper å kjempe på dagen. I år står vi opp for arbeidsmiljøloven etter at et flertall i Stortinget banket gjennomendringer i loven, sier Ragnhild.

– 1. mai og 8. mars kan på mange måter sammenlignes. Med den sittende regjeringen får disse dagene en revitalisering. Når regjeringen vil endre arbeidsmiljøloven, så fører dette til mer utrygghet i arbeidslivet. Dette gjelder også pensjonsordningen. På en dag som 1. mai er det viktig at vi som er i mot regjeringen markerer motstand og viser fram fellesskapet som jobber i en annen retning og snakker om hvilket samfunn og politikk vi ønsker. For meg som har bakgrunn fra miljøbevegelsen er det også viktig å snakke om målet om Norges omstilling fra oljenasjon til en nasjon som satser på grønne arbeidsplasser, sier Kari Elisabeth.

– Hvordan havnet du i politikken?

– Jeg meldte meg inn i AUF i 2006, da jeg var 16 år gammel. Med en søster som var aktiv i Natur og ungdom så ville jeg ikke gå helt i samme retning som henne. Jeg har innsett hvor lite som skal til for å faktisk gjøre en forskjell, sier Ragnhild.

– Selv om jeg ble aktiv i Natur og ungdom så har jeg alltid vært SVer og stemt SV. Jeg meldte meg inn i SV etter Utøya-tragedien i 2011. Jeg var og er fundamentalt uenig med Ap i en del saker, så det var ikke aktuelt å melde meg inn der. Partiet er, slik jeg ser det, en bremsekloss både i miljø- og asylpolitikken, saker som er viktige for meg. Så der blir ikke jeg og Ragnhild enige. Jeg har alltid vært samfunnsinteressert og opptatt av miljø og Operasjon dagsverk. Dette har alltid inspirert meg. Nå har jeg politikken som jobb og får anledning til å utforme politikken selv, sier Kari Elisabeth.

– Hva betyr det å ha søsteren sin i det politiske systemet?

– Det er fint å ha en søster som kjenner utfordringene og som jobber for fullt med politikk som det jeg gjør. Vi gir hverandre god støtte, men kan også diskutere saker, utfordre hverandre og bruke hverandre som samtalepartner. Vi har litt ulikt fokus, men er ikke så veldig uenige, men har endt opp litt forskjellig. Jeg gikk rett inn i politikken, mens hun havnet der via miljøbevegelsen. Vi diskuterer politikk når vi møtes, men er veldig opptatt begge to i hver vår politiske leir og så er vi vel enige om at det holder med en Kaski i hvert parti, sier Ragnhild.

– Når vi nå begge jobber med politikk nesten døgnet rundt, så er det alltid bra å ha noen som skjønner hva du snakker om og diskuterer. Vi kjenner folk i andre partier også, og det er lurt. Vi diskuterer ofte politikk når vi møtes, men ikke alltid, sier Kari Elisabeth.

– Hvilke politiske ambisjoner har du?

– Min ambisjon er å gjøre en så god jobb jeg kan som generalsekretær i AUF i ennå halvannet år. I tillegg står jeg på sikker plass på fylkestingslista til Arbeiderpartiet i Finnmark, så jeg skal bidra mye i årene som kommer. Det blir hektisk og interessant. Og så er det svært viktig å gjøre en så god valgkamp som mulig, sier Ragnhild.

– Umiddelbart er det å bygge SV til et større parti og parkere sperregrensen godt bak oss en gang for alle. Det føler vi oss overbevist om at vi skal klare. Som partisekretær står jeg sentralt i gjenreisingen av partiet. Dette er noe jeg brenner for og som jeg gleder meg til å fortsette med fram mot kommende valg og stortingsvalget i 2017 som er det store målet, sier Kari Elisabeth.

– Hvor mange prosent oppslutning får partiene deres i høstens valg?

– Meningsmålingene har vært over all forventning, så vi får se. Jo nærmere 40-tallet jo bedre er det. Men vi får se, sier Ragnhild.

– Jeg ønsker ikke å tallfeste det nærmere, annet enn å si at vi ønsker å ha sperregrensen godt bak oss etter valget i 2017. Det er det som er fokus nå. Det er en viktig milepæl og vi har ingen tid å miste i SV. Gjennom våre gode saker så har vi tro på at vi vil greie det, sier Kari Elisabeth.

– Hvor mange kommunestyrerepresentanter får partiene deres etter kommunevalget i Sør-Varanger?

– Det er lov å håpe på litt flere enn sist. Vi har et god Ap-lag til kommunevalget. Nå gjelder det å finne noen å samarbeide med slik at vi får ny ordfører i Sør-Varanger. Jeg vil ikke spå, men har stor tro på ordførerkandidat Rune Rafaelsen og hans lag, sier Ragnhild.

– Det er et godt spørsmål. Vi har et godt SV-lag med mye flinke folk. Målet får vel være å øke antallet representanter i kommunestyret, skal jeg si fra én til tre, sier Kari Elisabeth.

– Hvor aktiv skal du være i valgkampen?

– Det blir en veldig aktiv valgkamp, sier Ragnhild.

– Jeg skal reise mye og være rundt omkring. Skal vi gjenreise partiet vårt må vi ut og møte folk. Sør-Varanger er en av kommunene vi satser på, så der vil vi være mye, sier Kari Elisabeth.

– Hvem eller hva har inspirert deg til å bli et politisk menneske?

– Man har jo truffet mange som har inspirert deg. Og så er det mye urettferdighet i verden og landet, som har tent engasjementet, sier Ragnhild.

– Jeg har blitt inspirert av jobben i Operasjon dagsverk og Natur og ungdom. Jeg har også fått anledning til å jobbe med mange engasjerte og flinke folk som man lærer masse av. Det har inspirert meg til å jobbe videre, sier Kari Elisabeth.

– Hva gjør du når du ikke jobber med politikk?

– I Oslo er jeg ofte sammen med venner fra Kirkenes som også bor i hovedstaden. Ellers må jeg innrømme at mye fritid går bort til arbeidet i AUF. De fleste av vennene mine er i det samme miljøet som meg, sier Ragnhild.

– Det aller meste av tiden går med til politikk, men jeg har samboer og hund. Samboeren jobber også i SV, men vi forsøker å legge politikken bort når vi har fri, sier Kari Elisabeth.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no