9. des
SAMMEN: Eirik Nilsen nestleder i Nordens Klippe, distriktssekretær Marit Nilsen, forbundssekretær Anita Johansen, forbundsleder Erna Hagensen i Norsk Arbeidsmandsforening og hovedtillitsvalgt Henning Bråten i Nordens Klippe.
 
- Det er ikke helt svart
Forbundsledelsen i Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) er optimister i forhold til Sydvaranger Gruve. - Hele næringen sliter, men her er det ikke helt svart.

Publisert: 29.okt.2015 12:28
Oppdatert: 23.okt.2017 10:57

- Hele gruvenæringen sliter. På Svalbard har de begynt med oppsigelser. Etter å ha vært her og sett på hvordan det jobbes i Sydvaranger Gruve blir jeg optimist. Det er ikke helt svart, sier leder i NAF, Erna Hagensen.

Har håp

Hun har vært to dager i Kirkenes og Bjørnevatn, fått omvisning i gruva, vært i møter med ledelse, hovedtillitsvalgte og på medlemsmøte. Hun er imponert over arbeidet som legges ned, og sier hun har håp om at denne viktige lokale bedriften skal klare seg.

- Det er en veldig viktig bedrift i Sør-Varanger. Rakner en så stor bedrift, rakner mye annet også. Det er nok flere grunner til at den får ny utsettelse, sier hun.

DNB og Innovasjon Norge, som har gitt lån til gruva, ga nå i oktober ny utsettelse til 15. desember. Gruveåret i Sør-Varanger har vært preget av konkurs-spøkelset og flere utsettelser.

- Tåler en trøkk

Erna Hagensen skryter også av de hovedtillitsvalgte, Henning Bråten og Eirik Nilsen.

- Både vi og medlemmene skal være glade for så flinke tillitsvalgte, som er rolige og behersket, og som tåler en trøkk. Det er ikke bare enkelt å være tillitsvalgt, og spesielt ikke i en så presset situasjon, sier hun.

Hagensen har også råd å gi til folk som er frustrerte.

- Folk har behov for å tømme seg og få ut frustrasjon, men ikke ta det ut i offentlighet, ta det direkte med de tillitsvalgte, det får ofte et mye bedre utfall, sier hun.

Endring

Hagensen synes også at dagens ledelse av Sydvaranger Gruve har blitt bedre i løpet av årene siden gjenåpningen.

- Jeg husker godt ledelsen som var her i starten, vi hadde noen tøffe runder med dem. Nå synes jeg ledelsen er mye mer innstilt på samarbeid. De ser nytten av å ha gode tillitsvalgte og en fungerende fagforening. Gruva hadde ikke eksistert i dag uten fagforeningen, mener hun.

Hun legger til at det også er viktig at tiltak oppleves rettferdig, hvis de ansatte skal bidra, må også ledelsen gjøre det, og nevner som eksempel hvordan alle har gått med på lønnsreduksjoner.

- Jeg er enig i at det har blitt en bedre ledelse. Vi er ikke helt fornøyd, men bedre har det blitt, sier hovedtillitsvalgt Henning Bråten.

- Jeg føler at de skjønner at fagforeningen har bidratt til at det fortsatt er liv, legger nestleder Eirik Nilsen til.

En million

NAF-lederne forteller at de også er i Kirkenes for å støtte sine tillitsvalgte og møte medlemmene i gruva.

- Det som er viktig å formidle er at de ikke er alene. De er en del av en organisasjon med en million medlemmer. Det betyr at vi har innflytelse og at de som jobber i gruva har folk i ryggen, sier Hagensen.

- På medlemsmøtet på mandag kunne medlemmene selv stille spørsmål og få direkte svar, og vi vervet faktisk tre nye medlemmer, sier Henning Bråten.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no