23. okt
MENIGHETEN: Pårørende mener Sør-Varanger menighet må ta tak i problematikken rundt for seine begravelser, som de mener er en stor belastning for de sørgende. (Foto Martin Gramnæs)
 
- Det er uverdig og ufattelig tungt
I høst og vinter har flere etterlatte måttet vente lenge på begravelser til sine nærmeste. Liv-Toril Labahå og Ann Kristin Larsen er to av dem.

Publisert: 15.des.2014 06:57
Oppdatert: 23.okt.2017 10:45

- Begravelsen er den dagen man gruer seg mest til, og da blir det veldig vanskelig når begravelsen blir så langt fram i tid, forteller Larsen, som mistet sin mor nå i vinter. I gravferdsloven står det at en begravelse skal skje senest ti virkedager etter dødsfall. For Larsen sin del tok det 13.

Lang tid

Liv-Toril Labahå mistet sin mann tidlig i høst. Han døde på jobben.

- Det var et sjokk, og en stor belastning. Ekstra belastende ble det da vi måtte vente så lenge på begravelsen. Jeg og barna hadde store problemer med å få tida til å gå, forteller hun. Det gikk totalt 14 dager fra dødsfall til begravelse. De spør seg hvorfor menigheten ikke satte i gang strakstiltak på et mye tidligere tidspunkt når de har sett hvordan utviklingen har vært på utstyrs- og bemanningssiden.

- Vi har fått kommentarer fra andre som har reagert på den lange ventetiden, forteller de og vi vet av andre pårørende som har vært i sammen situasjon tidlig i høst allerede. Samtidig reagerer de på et oppslag i Sør-Varanger Avis fra november der kirkeverge Wenche Dervola fortalte at det kun var en begravelse som hadde gått over tidsfristen, til tross for at de mangler både utstyr og personell.

- Vi skjønner at de har hatt lite kapasitet, men det er ingen unnskyldning. Økonomi kan ikke spille noen rolle i denne sammenhengen. Dette dreier seg om sjokk og sorg. Og det er attpåtil et lovbrudd. Hvis vi bryter loven, så får vi straff, poengterer de. De er forundret over at ikke Hålogaland bispedømme har et overordnet ansvar når en kommune mangler prester. Kirka har vel et særlig ansvar for de som rammes av en tung krisesituasjon og forsøke å gjøre sorgen så skånsom som mulig. De som står i en slik akutt sorgsituasjon bør ha prioritering.

Støtte

De peker på at de heller ikke ble oppringt av kirka før det hadde gått en uke etter dødsfallet. I den sammenheng ønsker de å sende mange verbale roser til Kirkenes Begravelsesbyrå.

- De har vært til stor støtte. Der var alltid døren åpen og de var tilgjengelig på telefon hele tida. Jeg vet ikke hva jeg skulle gjort uten dem, sier Labahå. De velger å stå fram i avisa med håp om at kirka og menighetsrådet nå tar grep, slik at andre etter dem får den hjelpa de trenger når de trenger den

- Du må få med at dette ikke er kritikk av han stakkars presten som vikarierer i 50 prosent stilling, understreker de.

Også Kirkenes Begravelsesbyrå reagerte på det nevnte avisoppslaget. Begravelsesagent Tor-Egil Kluge har gjennomgått papirer fra perioden august til november. De viser at cirka 30 prosent av begravelsene ble gjennomført etter fristen.

- Fristen ble overgått fra en til fire virkedager, forteller han. For noen år siden ble fristen på begravelser økt fra åtte til ti virkedager. Dette var ment for å kunne etterkomme pårørendes ønsker på en bedre måte. Det nye lovverket ser ikke ut til å virke slik det er tiltenkt.

- Vi har hatt begravelser som har skjedd over fristen, også tidligere, men aldri så mange som nå. Pårørende er i en sorgprosess og når det tar lang tid før begravelsen kan finne sted, blir det en ekstra belastning for dem, tilføyer han.

Veldig beklagelig

- Beklageligvis har noen begravelser ikke latt seg gjennomføre til rett tid denne høsten, sier kirkeverge Wenche Jessen Dervola. Hun bekrefter at de har hatt noen begravelser som ikke ble holdt innen fristen.

- Alle begravelser har blitt gjennomført så fort som det har latt seg gjøre. For de pårørende og etterlatte som har opplevd seg forbigått eller tilsidesatt, beklager vi det på det sterkeste, sier hun.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no