23. okt
ENGASJERT: Helene Sandbu Ryeng fra Pasvik har lenge vært engasjert i å hjelpe mennesker som trenger det. Nå er hun koordinator for TV-aksjonen og holder foredrag på hjemmebane.
 
- Det er veldig mye likt
Pasvikværingen Helene Sandbu Ryeng tar opplevelsene sine fra krigsrammede land hjem til Sør-Varanger.

Publisert: 19.sep.2017 12:30
Oppdatert: 23.okt.2017 11:25

Årets TV-aksjon er rett rundt hjørnet. Om én måned, den 22. oktober, vil frivillige landet over komme gående med bøsser til tusenvis av dører. Målet er å samle inn så mye penger til barn i krig og konflikt og deres fremtid.

Barn mulighet til utdanning er en rettighet. Det er en rettighet som Helene Sandbu Ryeng fra Pasvik er svært engasjert i, og som også er tema for årets TV-aksjon.

Tar krigen hjem

Helene har i sin jobb som kommunikasjonsrådgiver i UNICEF besøkt en rekke krigsherjede land.
Her har hun møtt krigens mest sårbare; nemlig barna.

I forbindelse med årets TV-aksjon, hvor hun jobber som koordinator, tar hun inntrykkene fra møtene med seg hjem til Finnmark og til Sør-Varanger. Søndag holdt hun åpent foredrag på hjemmebane

-Jeg deler av mine erfaringer, og ønsker å ta krigene nærmere vår forståelse. Derfor forteller jeg om dem, og tar dem hjem til Sør-Varanger som for ikke mer mindre enn 70 år siden selv hadde krig tett på kroppen, sier Ryeng i forkant av TV-aksjonen.

Krig er likt

I sine foredrag går Helene tett på sine inntrykk og menneskene hun har møtt i landene hun har besøkt. Hun forteller om brutaliteten, men også håp og barns muligheter til skole og utdanning.

Mest av alt ønsker hun å formidle at krig er forsvinnende likt verden over, til tross for at krigene kan utarte seg forskjellig.

- Det er veldig mye som er likt, spesielt hos menneskene som står midt oppi konflikten. Mye av det menneskene jeg har møtt i blant annet Sør-Sudan og Colombia, har fortalt om redsel, traumer, håp og tanker om fremtiden er veldig likt det bestefar har fortalt om fra andre verdenskrig her i Sør-Varanger, sier hun.

Store konsekvenser

Det er disse likhetene og bestefaren sine opplevelser som Ryeng håper vil åpne øynene til folk når hun skal på turné i hele fylket.

Per Fugelli, som var kommunelege i Finnmark på 70- tallet har tidligere fortalt om traumatiserte barn og krigens innvirkning på dem. Og parallellene fra andre verdenskrig til dagens moderne kriger er påfallende.

-Krig kan sette spor i generasjoner fremover. Manglende utdanning gjør at barn ikke får utviklet sitt potensial, og konsekvensene er at samfunnet risikerer å miste hele generasjoner med hoder og hender, forteller hun.

Krig rammer barn hardt. Samfunnet blir brutt sammen, de mister barndommen sin, og i verste fall familie i krigens brutalitet. Samtidig er de generasjonen som skal bygge landet opp igjen den dagen krigen tar slutt.

Uten utdanning blir barn dobbelt straffet av krigens brutalitet, forteller Ryeng. Derfor har TV-aksjonen i år, gjennom arbeidet til UNICEF, valg å fokusere på å gi barn mulighet til utdanning selv i land hvor krigen herjer.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no