15. nov
OGSÅ REISELIV: Rune Rafaelsen poengterte at Kirkenes allerede er i oljealderen, men ordføreren ønsker ikke ensidig fokus og påpekte at reiselivet kanskje har det aller største potensialet, på sikt. (Foto: Birgitte Wisur Olsen)
 
- Det er vi som kan samarbeid med Russland, Dere må komme hit og lær
- Kan Kirkenes ta rollen som brobygger mellom Russland og resten av Norge, ville ordstyreren på torsdagskveldens folkemøte om olje og gass vite.

Publisert: 12.des.2016 21:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:12

- Den rollen har vi hatt i mange år. Det er bare dere som ikke har sett den, repliserte ordfører Rune Rafaelsen og la til at det er et stort problem at landet forøvrig ikke klarer å si hvor viktig partner Russland er i nord.

Rafaelsen mente et av hovedmålene nå må være store industrielle samarbeidsprosjekter med Russland.

- Det skaper trygghet, poengterte han.

Ordføreren poengterte at Kirkenes ligger nært mange av feltene i 23. konsesjonsrunde.

- Vi har næringsliv som kan levere, men vi må bli enda flinkere til å posisjonere oss.

Legge igjen

Ordføreren viste blant til at avgrensningsboringen på Sjtokman ble gjort med utgangspunkt i Kirkenes, dessuten til oljeomlasting, handel med Jamal og at et kinesisk seismikkselskap har etablert seg i Kirkenes.

- Kirkenes er allerede i oljealderen, poengterte ordfører Rune Rafaelsen og viste også til fjorårets 400 anløp av seismikkfartøy.

- Den som ikke ser at olje og gass har en sysselsettingseffekt er blind, men det må legges noe igjen. Ellers er vi ikke interessert.

Murring

Guro Brandshaug, daglig leder for Kirkenes Næringshage, understreket også at det er Kirkenes som har den praktiske erfaringen med Russland.

- Og den må vi synliggjøre, sånn at dere ikke stiller det spørsmålet når dere kommer hit. Men at dere vet.

Næringshagelederen påpekte at det er en del murring i industrien. Målet er lokale ringvirkninger, og ikke en uthøsting.

- Rogaland fikk også kompetanse tilført i begynnelsen, minnet hun om og utfordret bransjen til å jobbe enda bedre med lokale ringvirkninger.

Bakgrunnen for torsdagens møte er at olje og gass-bransjen i år fyller 50 år på norsk sokkel. Organisasjonen Norsk olje og gass har tilsammen hatt 18 folkemøter i Norge for å feire begivenheten. Et av hovedmålene er å få frem at olje og gass har en fremtid også i fremtiden. Organisasjonen hadde passet på å også få med yngre folk på folkemøtet. Natur og Ungdom og Unge Høyre møttes til paneldebatt.

- Det fins mange land i verden med et høyt velferdsnivå som ikke er så avhengig av petroleum som vi er, sa Bendik Woie fra Natur og Ungdom.

Mens Hege Christin Bjørkmann fra Unge Høyre Finnmark mente det er mulig å få en omstilling gjennom olje og gass.

- Ikke ved å gå bort fra næringen, sa hun.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no