8. des
DØGNÅPNE: Natalia Pedersen støtter forslaget om å døgnåpne grensa.
 
- Det handler om å se det lille menneskets behov
Den norsk-russiske grensa har en svært begrenset åpningstid, fra 09-21. - Med tosidige familier trenger vi mer fleksibilitet, fremhever Natalia Pedersen.

Publisert: 30.mai.2015 16:54
Oppdatert: 23.okt.2017 10:51

Hovedutvalg for kultur og samferdsel i Finnmark fylkeskommune ber norske og russiske myndigheter om at grensa holdes oppe 24 timer i døgnet.

Det samme initiativet har kommet fra flere forskjellige hold opp gjennom årene, blant annet fra Stortingets utenrikskomité.

- Det handler om ikke bare å se det store globale bildet, men også det lille mennesket og hva slags behov folk har i dagliglivet sitt, mener Natalia Pedersen i Norsk Folkehjelps Kjærringhjelp.

Pedersen poengterer at mange - på begge sider av grensa - har familiemedlemmer i det andre landet.

- Som kanskje er syke eller eldre. Med så mange tosidige familier blir det selvsagt situasjoner der en trenger å komme raskt fram. Dersom et familiemedlem blir alvorlig sykt midt på natta, så har en jo ikke tid til å vente til at grensa åpner, en vil jo fram før det kanskje er for sent, både fra Norge til Russland og motsatt. Da burde det etter min mening være så fleksibelt at en fikk lov til å krysse grensa om så midt på natta. Men selvsagt hadde det aller beste vært å ha døgnåpen grense.

Praktiske behov

Grensepasseringsstedene Storskog og Borisoglebsk har nå åpent fra bare syv om morgenen til ni om kvelden, norsk tid. Saken har stått på den politiske agendaen flere ganger. Tidligere statsminister Jens Stoltenberg har blant annet varslet en kraftig utvidelse av åpningstidene, uten at dette noen gang ble gjennomført.

- Det her handler om alvorlige situasjoner, og også om beredskapshensyn. Samtidig gjelder det for det helt vanlige livet til grenseboerne. Dersom en får et uhell som gjør at en forsinkes, så blir det jo straks vanskelig. Jeg har selv en sønn som ble stående med bilreparasjon i forrige uke. De kom seg over på russisk side, klokka kvart på ni om kvelden, men ikke over på norsk side. Samtidig skulle de på jobben klokka halv åtte dagen etter. Det handler om å se de praktiske behovene grenseboerne har, mener Pedersen i Kjærringhjelpa.

Beredskap

Natalia Pedersen forteller at hun i 2007 sammen med den hviterussiske anestesioverlegen Igor Burceff tok et initiativ overfor de to landenes utenriksministre, Gahr Støre og Lavrov.

- Vi ba om døgnåpen grense. Dette handler jo også om beredskap og muligheten for å utøve akutthjelp. Ting kan jo skje som gjør at en trenger å hjelpe hverandre, påpeker hun og legger til at politikere jo til tider er flinke til å kompromisse.

- Hva med å ha en forsøksperiode, foreslår hun.

- Da kunne en få undersøkt hvor mye trafikk det blir, ressursbruken - og også fordelene og ulempene med å ha åpent 24 timer i døgnet.

Hovedutvalget for kultur og samferdsel i Finnmark fylkeskommune sier i sin uttalelse at de ønsker å fastholde og styrke de gode og gjensidig utviklede folk-til-folk forbindelser som i flere hundre år har eksistert mellom folk i Finnmark og befolkninga i Nordvest-Russland.

- I den forbindelse er det viktig at norske og russiske myndigheter tilrettelegger forholdene for gjensidig samarbeid innen kultur, næring og samferdsel. Vi ønsker å bidra til enda mere cross-bordersamarbeid mellom folk i Barents Euro Arctic Barentssamarbeidet basert på prinsippene som ble fastslått i 2013 i «Kirkenes II erklæringa» av de nasjonale myndigheter i Barentsregionen, heter det i uttalelsen gitt av utvalget som holdt sitt møte tidligere i uka i Murmansk.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no