9. des
VALG: Du har alltid et valg, sier daglig leder Kurt Nilsen ved Trimmen i Kirkenes
 
– Det handler om holdninger
Daglig leder Kurt Nilsen ved Trim Kirkenes jobber hardt mot dopingmidler ved treningsstudioet.

Publisert: 20.feb.2014 14:55
Oppdatert: 23.okt.2017 10:37

Nilsen mener misbruk av dopingmidler handler om holdninger, valg og hvor man står i forhold til kriminalitet.
Nilsen har lenge jobbet mye med holdningsskapende arbeid. Han kaller utviklingen skremmende.
– Helsemyndighetene beskriver dopmisbruk som et samfunnsproblem.

Pulver

Nilsen er opptatt av å komme doping til livs, men misliker sterkt også fokuset på pulver, protein- og energibarer og proteinshaker for å tilføre kroppen mer protein.
– I de fleste tilfeller er disse produktene helt unødvendig. Vi selger også carbo- og proteinpulver som kan betraktes som mat i pulverform. Harmløse produkter i forhold til ytterpunktet, som er doping. Mange beveger seg også i grenseland mellom dop og harmløse pulverprodukter, for eksempel med kosttilskudd med høy konsentrat av diverse «lovlige» ingredienser som i markedsføringen lover supereffekt. Produkter med lovet «effekt utover det vanlige» er en god indikasjon på at en bør styre unna. Produkter kjøpt via nettet fra utlandet faller ofte inn under denne kategorien. Det er et ønske om raskere resultater som gjør at en bruker ymse kosttilskudd, og kan i noen tilfeller være starten på utvasking av ens holdninger.

Dop i Kirkenes

Offisielt er det kun shaker og energibarer som konsumeres blant Trimmens medlemmer, men det verserer rykter om bruk av dopingmidler også blant Trimmen sine medlemmer.
– Først nå ligger det til rette for at vi kan reagerer mot medlemmer vi har mistanke til og drive holdningsskapende arbeid. Treningssenterbransjen har nærmest vært avvæpnet de siste årene i forhold til å få jobbet godt med dette. På grunn av taushetsplikten som vi må forholde oss til er det først nå vi har kunnet søke Datatilsynet om konsesjon for samtaler med våre medlemmer.
Nilsen kjenner til ryktene som verserer og er ikke i tvil om at treningsstudioet har brukere blant sine medlemmer.
– Det er gjort beslag av dop i Kirkenes tidligere, så at det er et marked for omsetning av stoff er det ingen grunn til å betvile. Verken bransjen generelt eller Trim Kirkenes er tjent med at det brukes dop blant medlemmene.
Nilsen tror dopet som brukes i Kirkenes stammer fra garasjeproduksjon i Norge eller Øst-Europa.
Nilsen får jevnlig bekymringsmeldinger fra andre som bruker trimstudioet. Tirsdag denne uka ble han kontaktet av en som mente at det burde være et forbud mot singletter i treningsstudioet.
– De blir selvfølgelig ekstra kroppsfikserte av dette med å løfte vekter og så går de i singletter for å vise mest mulig, mente vedkommende.
Nilsen vil vurdere et forbud mot lettkledd trening.
Vedkommende kjente også til et tilfelle av omsetning av doping i lokalene.
– Kom med navn så vi kan politianmelde saken. Vi har også hørt rykter, men når det spørres om navn så blir det stille.

Russisk rulett

Nilsen innrømmer at dopingryktene skader virksomheten.
– Jeg tenker mye på de som faller for fristelsen å bruke disse stoffene. I dag har vet man mye om bivirkninger som økt aggressiv atferd, og noen ganger store utfordringer i forhold til sannsynlig utvikling av depresjoner og angst. Man spiller russisk rulett med sin mentale helse. Og om du først utvikler for eksempel depresjoner og sjalusi, så blir du ikke kvitt det. Og det allerede etter en kur.
Treningsstudiolederen mener ungdommene bør vise klare holdninger.
– De vil alltid bli respektert for tydelige holdninger.
Norge har nærmest flommet over av dop de siste fire-fem årene. – Tendensen har vært at Norge har blitt et transittland for dop til Europa på grunn av vår liberale lovgivning. For tiden går det en rettssak i Trondheim som understreker dette, sier Nilsen.
Ulovlig
1. juni 2013 ble bruk, besittelse og salg av dopingmidler forbudt ved lov. Antidoping Norge har fått økonomiske midler for å jobbe mot dopbruk også utenom toppidretten.
– At befatning med dop er ulovlig og strafferettslig sidestilt med narkotika er på tide. Får vi tips om navn vil anmeldelse bli vurdert og politiet involvert. De fleste av landets treningssentre huser dessverre en del av brukerne, sier Nilsen.
Ingen sentre slipper unna. Nå mobiliseres det kraftig i bransjen i samarbeid med Antidoping Norge og myndighetene.
Trim Kirkenes jobber med å utarbeide en strategi for hvordan trimstudioet kan påvirke utviklingen i en sunnere retning i Sør-Varanger.
– Går alt etter planen skal vi i løpet av våren ha en klar plan for hvordan vi vil arbeide med dette. Vi er også i gang med obligatorisk veiledning på fem timer for våre yngste medlemmer (15-16 år). Alle våre ansatte skal kurses og tilegne seg kunnskap om problematikken, det også gjennom Antidoping Norge.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no