12. des
Pål K. Gabrielsen, arkivfoto.
 
- Det ordføreren pleier og fronter kjærlig som et vedtak til beste for vårt samfunn, er kun tragisk
DEBATT: Dette er ikke et politisk spill men et krav om at alle skal betale sin del i vårt samfunn for å opprettholde de felles godene enhver har rett på, skriver SVs Pål K. Gabrielsen i saken om fritak for skatt for Sydvaranger.

Publisert: 31.jul.2017 17:31
Oppdatert: 23.okt.2017 11:22

Sør-Varangers ordfører har i de siste dager kjørt et knallhardt løp i media, for å vise at han og hans likesinnede har besluttet fritak for eiendomsskatt til Sydvaranger AS, som et fremtidsrettet og riktig vedtak.

SV skjønner godt at ordføreren har behov for dette da det reageres sterkt i vår kommune mot dette fritaket for Sydvaranger AS. Dette er et fritak som medfører at bedriften ikke skal betale sin skjerv for å opprettholde tjenestetilbudet i vår kommune på lik linje som andre bedrifter.

Ordføreren mener at SV driver et politisk spill i denne saken. Dette er ikke et politisk spill men et krav om at alle skal betale sin del i vårt samfunn for å opprettholde de felles godene enhver har rett på.

Beslutninger gjennomført av formannskapet med AP i spissen slår beina unna for denne plattformen. Det ordføreren her gjør er å sette på spill det tjenestetilbudet som allerede er ved å fjerne inntekter som kommunen sårt trenger.

Så til selve begrunnelsen for fritaket – mangel av driftskonsesjonen. Her må det være ren uvitenhet fra både ordfører og formannskapet som fører fram til et slikt vedtak. Driftskonsesjonen gjelder driften av selve gruva.

Sydvaranger AS trengte ikke den for den driften som pågikk i fjor basert på allerede skutt malm. De trenger ikke den for den planlagte produksjon basert på slig fra slambanken, og de trenger den ikke på eventuell import slig/råstoff til produksjonsanleggene. Bedriften trenger heller ikke den for den eventuelle pukkproduksjon de ville kunne gjennomføre.

Konsekvensen her er at bedriften har hatt inntekter på produksjonsanlegget de nå har fått fritak for. I tillegg vil Sydvaranger AS fortsette å kunne få inntekter uten å betale eiendomsskatt basert på formannskapets vedtak.

Det som i denne saken skal være og er relevant, er verdien som settes på gruveområdet/malmen i gruva i forbindelse med den totale verdifastsettingen av bedriften eiendeler. I og med at driftskonsesjon ikke er gitt, er det mulighet for å sette verdien av gruva lav, men ikke produksjonsanlegg og tilhørende bygningsmasse.

Nei – vedtaket fra formannskapet, som ordføreren pleier og fronter kjærlig som et vedtak til beste for vårt samfunn, er kun tragisk. Tragisk også da det virker som om omstillingsprosessen av vår kommune for vår ordfører primært handler om å få gruvedriften på fote igjen gjennom overføringer, støtte og vedtak som dette.

Pål K. Gabrielsen
Gruppeleder
Sør-Varanger SV

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no