13. des
SYKKELHOPP: Dette hoppet går rett ut på hovedveien i Bjørnevatn. Nå vil Jostein Ananiassen og Grubebyens Venner rette fokus på trafikksikkerhet og lage en sykkelbane i Bjørnevatn. (Foto; Martin Gramnæs).
 
- Det tar en hel landsby å oppdra en unge
Jostein Ananiassen og Grubebyens Venner har trafikksikkerhet på agendaen i et møte neste uke.

Publisert: 18.apr.2015 17:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:50

Mange barn og unge er glade i å sykle. Dette er også tilfelle i Bjørnevatn. Det oppstår imidlertid mange farlige situasjoner når grøfte- og fortauskanter benyttes som hopp. Nå vil foreningen sette trafikksikkerhet på dagsordenen, og kanskje få bygget en sykkelbane for å få dem vekk fra veien.

Lære opp

- Men det her handler ikke bare om «å skylde på ungdommen», her må også foreldrene på banen, påpeker Ananiassen som minner om utrykket «det tar en hel landsby å oppdra en unge». Han ser for seg en BMX-bane, enten ved Andedammen, eller på andre siden av Prix-butikken.

- Men vi vet jo ikke hva dette området er regulert til og slike ting, så dette er et arbeid vi vil gå i gang med nå, legger han til.

Han ser for seg at ungdommen selv kan få være med å bestemme, og bygge banen.

- Hvis de selv får være med på det, får de kanskje et eierfohold til prosjektet, og da tar de også vare på det, tror han. Det er ikke sikkert vi trenger mer enn noen sandhauger så blir det bra. Det lå en sandhaug på andre siden av Prix tidligere, og da holdt de på der, fortsetter Ananiassen.

Ukultur

Men trafikkfarlige situasjoner er absolutt ikke noe særfenomen i Bjørnevatn, mener Ananiassen. Som yrkessjåfør er han stadig borti farlige situasjoner i trafikken. Dette gjelder både fotgjengere og uvettig parkering. Avisa har skrevet flere saker om trafikk og uvettig parkering i Kirkenes og omegn. Hensatte biler har stikket kjepper i hjulene både for brøytemannskaper og yrkessjåfører.

- Folk parkerer over alt. Som bussjåfør har jeg flere ganger slitt med å komme meg fram, forteller han, og nevner en spesiell episode fra Bjørnevatn.

- Da var det fotballkamp i Bjørneparken. Jeg skulle forbi der med bussen, men måtte rygge meg tilbake gjennom boligfeltet og kjøre en alternativ rute, forteller han oppgitt.

Samtidig nevner han området rundt Amfi-senteret der det ofte parkeres i hytt og gevær.

Mange utfordringer

Leder av Trafikksikkerhetsutvalget i kommunen, Kurt Wikan er klar på at det finnes mange utfordringer knyttet til trafikk i Sør-Varanger. Han forteller at det står flere tiltak på planen dette året. I år blir det 30-sone og fartshumper i Hans Wæggersvei.

- Vi fikk penger fra fylket til dette i fjor, men siden vi måtte vente på et skiltvedtak fra vegvesenet, skjer dette først i år, sier han. På Sandnes skal det også bli 40-sone og opphøyde gangfelt med belysning siden dette er en skolevei. Han forteller videre at de skal ha en diskusjon angående parkeringssituasjonen, men peker på at det er et vanskelig arbeid.

- Vi skal se på det, men vi må diskutere hvordan vi tar tak i det, sier han.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no