11. des
VANT ENDA EN RUNDE: Reineierne Egil Kalliainen og Knut Magga med sine advokater Johan Fredrik Remmn og Geir Ove Haugen i rettssalen under lagmannsrettens behandling i februar i år.
 
- Dette betyr alt
Lagmannsretten fastholder at det er reinbeitedistriktene i Sør-Varanger som har beiteretten i kommunen.

Publisert: 03.apr.2013 17:37
Oppdatert: 23.okt.2017 10:37

Stridens kjerne, beiteområde 5C fra Bugøynes til treriksrøysa, skal være beiteland for Pasvik- og Neidensiidaene. Det slår Hålogaland lagmannsrett fast i dommen som ble offentliggjort tirsdag. Det betyr at Smuk-distriktet fra Varanger ikke er tilkjent beiterett i noen del av området.
- Vi er selvsagt uenig i denne dommen og ikke fornøyd, sier en av deres advokater, Thomas Hjermann.

- Feilvurdert

Tirsdag ettermiddag hadde han rukket å skumme gjennom lagmannsrettens bemerkninger og var klar i sin konklusjon.
- Jeg mener lagmannsretten feilvurderer reindrifta før i tiden. De sier for eksempel at Varangerfjellsamene brukte Pasvik bare til å flytte reinen. Det er ulogisk å ikke både beite og flytte, altså bruke området som beiteland.
Hjermann antyder også at de skriftlige kildene til hvordan reindrifta har utviklet seg i Sør-Varanger hele tiden faller i Sør-Varanger-distriktenes favør.
- Den sakkyndige Steinar Wikan og Vorren som også er brukt som kilde har begge tilknytning til området, sier han.
Antyder du inhabilitet?
- Nei. Inhabile er bare de som har makt til å avgjøre noe. Wikan er dessuten engasjert privat. Men etter at saken gikk i lagmannsretten har jeg tenkt mye på at de aller fleste skriftlige kilder og dokumenter er skrevet av alle andre enn Varangersamene. Det kan ha påvirket bevisvurderingen.

Millionkrav

Reineier Knut Magga har vært spent på dommen og var særs godt fornøyd tirsdag.
- Jeg har vært spent, men innerst inne har jeg visst at det ville gå vår vei, sier han, som tok seg noen ekstra pauser oppe på fjellet etter å ha fått resultatet fra lagmannsretten.
Blir det feiring nå?
- Jeg er på fjellet. Det er feiring nok, sier han.
- Dette betyr alt, absolutt alt. Dette er livet vårt.
Magga fikk i tillegg til å få tilkjent saksomkostninger fra lagmannsretten også økt beløpet fra tingretten. Øst-Finnmark tingrett reduserte saksomkostningene fordi de var i tvil om deler av området eksklusivt skulle tilhøre Magga. Lagmannsretten er ikke av samme oppfatning.
Både Kalliainen og Magga får tilkjent alle saksomkostninger. Det betyr at Varangerdistriktet må betale alt. Hittil betyr det over 1,6 millioner kroner hver fra tingretten for Sør-Varanger-distriktene, pluss tilsammen over 1,5 millioner kroner fra lagmannsretten. Totalt over 4,7 millioner kroner. I tillegg kommer deres egne kostnader. I tingretten var de utgiftene satt til i underkant av 1,8 millioner kroner. De er betydelig lavere for lagmannsretten ifølge advokat deres, Thomas Hjermann.

Alders tids bruk

Lagmannsretten konkluderer i sin dom i store trekk med at Magga og Kalliainens distrikter har opparbeidet beiterett i det omstridte området over så mange tiår, og i god tro, at de fortsatt skal ha beiteretten i området.
Når det gjelder Magga-området, den nordligste delen, bemerker lagmannsretten at dette området i utgangspunktet ikke var med i søksmålet fra Varangersamene fordi det bare skulle brukes til flytting. Og at Magga-flokken har hatt «en helt dominerende beitebruk i denne delen av tvisteområdet i minst henimot hundre år fram til varangersiidaen på 1980-tallet tok i bruk området nord for Neiden og fortrengte Maggasiidaen helt fra rundt 1990».
Også når det gjelder Pasviksiidaen konkluderer lagmannsretten med at de har drevet reindrift i området så lenge, og kontinuerlig og alene, at de har eksklusiv bruksrett ved alders tids bruk.
Den sørlige delen av det omstridte området var også frafalt fra søksmålet da Varangersamene anket saken etter dom i tingretten.

Mulig anke

Advokat for Varanger-siidaene, Thomas Hjermann, sier at en anke til Høyesterett kan være neste skritt, men at det er opp til Varangerdistriktet å avgjøre og at det ikke er bestemt.
- Har man sagt både a og b vil man også vurdere c, sier han.
Det lyktes ikke Sør-Varanger Avis å få tak i noen av de tre siida-lederne fra Varangerdistriktet tirsdag ettermiddag.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no