10. des
LÆRERIKT: Nikita Felkhle synes det er både spennende og lærerikt å delta i Arctic Skills. - Jeg laget noe jeg aldri har gjort før, og måtte både spekulere og improvisere litt, forteller han.
 
- Dette er både spennende og lærerikt
Arctic Skills ble for første gang arrangert i Barentsregionen. Elever fra Norge, Russland og Finland konkurrerte i yrkesfag. - Dette er spennende, sa Nikita Felkhle som deltok i sveising.Se alle bildene i galleriet til høyre.

Publisert: 13.mai.2016 09:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:04

- Jeg liker veldig godt å sveise, sier Nikita Felkhle. Han går på Kirkenes videregående skole, men er fra Murmansk. I hver sine båser laget av rødt UV-filter sitter de tre deltakerne og jobber med oppgavene sine, to fra Finnmark, en fra Murmansk. Det gløder i rustfritt stål og elektroder. Visirene vipper opp og ned mens tegninger studeres og stålbiter settes sammen. Igor A. Agejev blir først ferdig.

Improvisere

Han er tilfeldigvis en gammel skolekamerat av Nikita fra Murmansk. Nå konkurrerer de om å bli best i sveising.

- Denne konkurransen er veldig bra, jeg får se hva jeg kan og ikke kan. Jeg måtte improvisere litt med denne siste delen, det er første gang jeg gjør dette, ler Nikita.

- Men det er spennende å tenke ut og finne hvilke teknikker som skal brukes. Jeg lærer mye, sier han.

Lærer og dommer Ole Gabrielsen forteller at elevene har fått en firedelt oppgave der forskjellige materialer og sveisemetoder inngår.

- Den ene delen er en ganske kompleks boks. Til slutt skal alt settes sammen til en stor del, og så må det tettes, for det blir koblet til vann og da må alt være tett. I tillegg skal arbeidet være pent utført, forklarer han.

Nytt i Finnmark

Det er tidligere rektor, nå konsulent, Trond Hansen, som er initiativtaker til konkurransen. «Skills» er ikke nytt i Norge, og finalistene derfra går til «World Skills». Men i Finnmark har det ikke vært deltakelse å snakke om.

- Ideen til dette kom fordi vi har hatt et langt samarbeid med Murmansk tekniske videregående skole gjennom serviceyrkene, med frisørkonkurransen, blant annet. Vi har også tidligere tenkt på å delta i Yrkes-NM, men det handler bare om lærlinger. Derfor kom vi på å lage en konkurranse for skolene i Barentsregionen. Vi bruker elementene fra World Skills, sånn at formen er kjent. Både i Finland og Russland er de kjent med dette, men scenariet er nytt, sier Hansen.

Deltakerne kommer fra Murmansk, fra Kirkenes, Hammerfest og Kautokeino og fra skolen Lappia som dekker området Tornio, Kemi, Muonio og Dervo.

Bli enda større

Til neste år er det Murmansk som er vertskap, og da håper Hansen på flere fag å konkurrere i.

- Utfordringen er at fagene ikke er like i de forskjellige landene. I Russland, Norge og Finland gjør man ikke rørlegging på samme måte, for eksempel. I Murmansk har man ikke de samme tradisjonene innen tømring som her, der er det muring som gjelder. Vi har to demonstrasjonsfag i år, billakkering og anleggsmaskinkjøring, som vi vil legge til til neste år, og i tillegg kommer russiske forslag. Håpet er at i 2018 har vi med oss 6-7 skoler fra hvert fylke, enda flere partnere fra det lokale næringslivet og en mye større konkurranse, sier han.

Finansiering til å få til Arctic Skills har man blant annet fått gjennom EU-programmet Kolarctic.

Viktige sømmer

I faget duodji er det imidlertid likhetene som er slående.

- Jeg vet ikke noe om skoleplaner og sånne ting, men selve faget er veldig likt i alle tre land. Det kan være små forskjeller på hvordan man gjør ting, men de er så små at de kan like godt være individuelle, ikke kulturelle, forteller Oddbjørg Hætta Sara, som er lærer ved Samisk videregående skole og reindriftsskole i Kautokeino. Den russiske eleven fra Lovozero kunne dessverre ikke komme, men Anne Inger Birkely fra Kautokeino og Rauna Vieltojärvi fra Samisk utdanningsinstitutt i Inari jobbet meget konsentrert med å sy sine votter av skinn.

- Skinnet er håndgarvet og har dermed ulik tykkelse. Ut fra gamle tradisjoner er økonomi viktig, man skal ikke sløse. Derfor blir det å plukke ut den riktige delen av skinnet til mønsteret viktig. Så bedømmer vi sømmer og teknikker, og eventuelt dekor, forteller hun.

Selve limet

Det yrer av liv over hele skolen, ungdomsskoleelever og andre gjester blir vist rundt, hele bygget summer av energi og innsats. Det konkurreres i frisør, sveiser, bilskadereparatør og lakkerer, helsefagarbeider, lette kjøretøy, elektriker, kokk, tømrer, rørlegger, design og duodji.

- Det ordføreren sa om yrkesstolthet tror jeg veldig på, sier tømrerlærer Harry Marjavara.

- En slik konkurranse er med på å gi yrkesfagene status, og elevene noe å være stolt av, sier han.

- Yrkesfaget er selve limet i samfunnet, sa varaordfører Lena Bergeng i sin åpningstale tirsdag.

- Dere vil bidra til å skape trygghet som har en verdi for oss andre, som å skaffe folk strøm, tak over hodet, mat og trygge veier. Allerede har dere en knallgod søknad om lærlingeplass i lomma, sa hun til deltakerne.

Se stort bildegalleri på sva.no

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no