23. okt
MEDHOLD: Administrerende direktør Greger Mannsverk i Kimek Offshore er glad for å få medhold i EFTA-domstolen.
 
– Dette er en viktig avgjørelse for hele Nord-Norge
Kimek Offshore vant fram i EFTA-domstolen som slår fast at sørnorske selskaper ikke kan nyte godt av differensiert arbeidsgiveravgift når de midlertidig leier ut arbeidskraft i Nord-Norge.

Publisert: 25.sep.2015 14:50
Oppdatert: 23.okt.2017 10:56

Etter å ha møtt motstand hos både norske myndigheter, ESA og EU-kommisjonen, fikk kirkenesbedriften fullt gjennomslag i EFTA-domstolen. Nå blir det slutt på det bedriften kaller en urettferdig arbeidsgiveravgift.

Motstand

EFTA-domstolen har opphevet den delen av ESAs vedtak som godkjenner den norske ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift til utleiefirmaer i sør.

– Dommen innebærer i praksis også at Norges innføring av støtte til sørnorske firmaer har vært ulovlig siden 2010. Vi vil nå følge opp saken overfor både ESA og norske myndigheter. EFTA-domstolen har opphevet den delen av ESAs vedtak som godkjenner den norske ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift til utleiefirmaer i sør, sier advokat Bjørnar Alterskjær i ALT advokatfirma til nettstedet highnorthnews. Han har representert Kimek Offshore gjennom saken.

Etter å ha møtt motstand fra flere hold, er Alterskjær svært glad for EFTA-domstolens dom.

– Av og til vinner heldigvis David mot Goliat, sier advokaten.

Bosetting

Ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift ble godkjent av ESA sommeren 2014, og skal sikre bosetting i distriktene, spesielt i Nord-Norge. Samtidig som ordningen ble godkjent ble det også laget regler som gir firmaer som driver utleie av arbeidskraft også differensiert arbeidsgiveravgift. Dette til tross for at selskapene ligger i områder som ikke omfattes av ordningen.
For eksempel vil et Oslo- eller Bergensfirma kunne leie ut arbeidskraft til Finnmark for en kortere periode og få slik støtte selv om de ikke bidrar til bosetting i Finnmark. Kimek offshore ba EFTA-domstolen vurdere saken i desember 2014, og saken har nå vært gjenstand for ny vurdering som fullt ut støtter innvendingene fra Kimek Offshore.

Prinsipielt

Administrerende direktør i Kimek Offshore, Greger Mannsverk, er svært glad for avgjørelsen.

– Den er av stor prinsipiell betydning, ikke bare for Kimek, men for hele Nord-Norge. Dommen slår fast at man ikke uten videre kan gi sørnorske foretak regionalstøtte uten å se nærmere på om de faktisk bidrar til bosetting og utvikling i nord, slik Kimek og så mange andre foretak gjør ved faktisk å være lokalisert her, sier Mannsverk i en pressemelding.
ESA godkjente sommeren 2014 ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift. Differensiert arbeidsgiveravgift er ifølge Kimek-ledelsen et viktig og målrettet virkemiddel for å sikre bosetting i distriktene, spesielt i Nord-Norge. ESA godkjente imidlertid i samme vedtak også regler som gir firmaer som driver med utleie av arbeidskraft differensiert arbeidsgiveravgift, selv om disse er lokalisert i sentrale strøk. Hvis et firma i Oslo, Bergen eller Stavanger sender arbeidskraft til Finnmark for en kortere periode vil dette firmaet dermed kunne få regionalstøtte selv om firmaet ikke bidrar til bosetting i Finnmark.

Vurdering

Kimek Offshore ba i desember i fjor EFTA-domstolen om å vurdere om saken bør sendes tilbake til ESA for fornyet vurdering og en bredere høring av alle involverte parter. Dommen som kom onsdag støtter fullt opp om Kimek Offshores innvendinger mot ESAs vedtak.

Bedriften ønsker å bygge opp kompetanse innen olje og gass i Finnmark for å være klare for framtidens utfordringer innen olje- og gassektoren i Nord-Norge. Kimek Offshore møter imidlertid hard konkurranse fra sørnorske firmaer som fram til nå har mottatt regionalstøtte for kortvarige oppdrag på blant annet Melkøya ved Hammerfest.

– Vi støtter fullt opp om ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift, men synes ordningen bør være forbeholdt bedrifter som bidrar til bosetting og sysselsetting i distriktene. Derfor er vi glade for at ESA nå foretar en ny, grundig vurdering av spørsmålet om regionalstøtte til sørnorske utleiebedrifter, sier Mannsverk.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no