22. okt
KREVER: Leder i Kontrollutvalget, Staal Nilsen (Frp), sier pengene som kommunen har tatt inn for mye skal tilbake til folket. (Foto: Martin Gramnæs)
 
- Dette skal folk ha tilbake
Kontrollutvalget har bedt administrasjonen gjøre rede for hvorfor kommunen har en fondskonto med flere millioner kroner som er for mye innbetalt avløpsgebyr. - Pengene skal tilbake til folket, sier Staal Nilsen. Han leder kontrollutvalget.

Publisert: 28.jan.2014 16:35
Oppdatert: 23.okt.2017 10:36

I forbindelse med en rapport om økonomistyring i Sør-Varanger kommune, som kontrollutvalget bestilte i fjor, kom det fram at kommunen gjennom flere år har tatt for mye avløpsgebyr. Totalt 5,8 millioner siden 2010. I rapporten får administrasjonen kritikk for manglende informasjon til politikerne.

Budsjettarbeidet

Finnmark kommunerevisjon konkluderer med at formannskapet ikke har blitt tilstrekkelig involvert, og at det er de som har ansvaret for å innstille til årsbudsjett. Med andre ord antydes det at budsjettinnstillingen kan være laget på feil premisser.

- Vi har funnet en fondskonto med fem millioner kroner på. Dette er penger som er for mye tatt inn i avløpsgebyr. Dette vil vi ha en forklaring på, sier leder i kontrollutvalget, Staal Nilsen (Frp).

Han sier at administrasjonen er bedt om å komme på møtet til kontrollutvalget i februar og forklare seg.

- Det som er helt klart er at dette er penger som må tilbake til folket, sier Nilsen.

Uoversiktlig

Anbefalingen fra revisor er at gebyrene for avløp bør vurderes, og selvkostregnskap- og budsjett bør fremlegges for kommunestyret. Vann- og avløpsgebyrer skal ikke være en inntekt for kommunen, gebyrene skal sørge for driften av vann- og avløp. Blir det tatt litt for mye ett år, kan man justere ned avgiften det neste.

I rapporten heter det at «det virker som virksomhetslederne og økonomisjefen later til å ha god oversikt over økonomien, men at økonomirapportene som ble presentert for kommunestyret og formannskapet var uoversiktlige. Regnskapstallene som ble presentert ga liten informasjon og avvikene ble ikke forklart.»

Retter

Rapporten gir flere eksempel på dette: «...det er ikke tilstrekkelig informasjon til kommunestyret å si at: Vann, avløp og renovasjon er et selvkostområde og vil således være i balanse ved årets slutt.» At et overskudd settes til fond eller at underskudd dekkes inn av fond er ikke det samme som at regnskapet vil være i balanse», heter det i rapporten.

Ikke ulovlig

Videre skriver revisor i «Meldingen til kommunestyret 21.11. 2012 om at «Dersom det ikke blir behov for ekstraordinære
investeringer eller driftsmidler, vil det bli en forholdsvis moderat økning av gebyrene på avløp fra og med 2013» kan ikke stemme. Gebyrene som ble krevd inn for avløp både i 2011 og 2012 var for store. I 2012 ble det tatt inn nesten 3 millioner for mye i avløpsgebyrer. Det er ikke ulovlig å ta inn for høye gebyrer og avsette dette til selvkostfond slik det ble gjort, men dette må kommunen ha en planlagt prosess for. Dette gjelder både for oppbygging og nedbygging av slike fond.

Det var ikke mulig å få en kommentar fra Sør-Varanger kommune mandag.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no