10. des
ILLE: Lukta er forferdelig, men det er minst like ille at folk ikke får vaska nevene etter å ha vært på do her på Storskog, mener Friedel Vonka. Ingen do langs vegen kan tilby håndvask.
 
- Elendige dotilbud for turistene
Friedel Vonka er oppgitt over at illeluktende utedo uten vaskemuligheter tilbys de vegfarende i turistkommunen Sør-Varanger.

Publisert: 13.jul.2013 14:43
Oppdatert: 23.okt.2017 10:57

Friedel Vonka jobber endel som guide på turistbussene, som frakter hurtigruteturister til Storskog og til Grense-Jakobselv.
Hun elsker jobben som guide, men er i særdeleshet svært lite glad for dotilbudet som tilbys østover fra Kirkenes.

Stank

SVA møtte Vonka på Storskog der mange busser stopper da turistene gjerne vil fotografere russegrensa.
- Samtidig er det alltid mange eldre på disse turene, og etter frokosten og kaffen ombord er det et stort behov for å gå på do, forteller Vonka.
Noen busser har toalett ombord, men grunnet de elendige vegene og en etterlengtet stopp er det mange som holder seg til bussene stopper.
- Da er det svært ille at den ene ordinære doen stanker helt forferdelig. Så ille at det er kun de med akutt behov, som bruker det, forteller Vonka.
Undertegnede kan bekrefte stanken. En blanding av sur skitlukt og svært stram urinstank slo mot oss da vi åpna døra til utedoen. Handikappdoen synes lite brukt, og der lukta det langt mindre.
- I 2013 kan man ikke tilby do med så forferdelig stank, mener Vonka.

Uhygienisk

I tillegg til at stanken er uutholdelig, mener Friedel Vonka at det er svært så uhygienisk at det ikke finnes vaskemuligheter på doene.
- Vi er vel alle oppdratt til å vaske hendene etter å ha vært på do, men her finnes definitivt ingen muligheter for det. Ikke er det vann her, men det eksisterer da andre alternativer, hevder Vonka.
Hun viser til Barents safaris anlegg ved Boris Gleb, og mener Hans Hatles løsning kan være vegen å gå.
- Han har satt opp beholdere med våtservietter som turistene kan bruke, og det fungerer jo flott, mener hun.
Vonka savner også et stellebord med vaskemuligheter for de aller minste.
- I all anstendighet må det vel være mulig å ordne vann til dette formålet.

Grensen

Også i Grensen byr manglende dotilbud på problemer.
- Ute ved havet er det to do, og etter å ha kjørt over fjellet er det gjerne stor dokø, og da blir mye oppmerksomhet retta mot doene istedet for den fine utsikten ei stund, og det er jo ikke bra.
Vonka har ved flere anledninger opplevd at utedoene ved kirka har vært stengt.
- Her er det faktisk hele fire doer, men hva hjelper det når disse ikke er åpen for publikum, midt i sesongen, spør hun.
Vonka ber nå vegvesenet sørge for anstendige doforhold langs vegene.
- Det kan ikke være slik at dostanken eller mangel på do skal være det folk husker best fra en tur i vår flotte kommune.

Bedre vestover

SVA har vært innom flere av utedoene langs E6 vestover i Sør-Varanger kommune.
Fra doene i Lonkuselv og Neiden var det ingen ubehagelig lukt, og det var både rent og pent.
Men heller ikke her var det mulig å få vasket seg på hendene.

Dialog

Kirkeverge Wenche Dervola sier til avisa at kirkedoene primært skal betjene de som er i gudtjeneste og andre kirkelige handlinger. Derfor er de stengt med unntak av de gangene presten er i bygda.
- Også her dreier det seg om ressurser, primært til tømming, men jeg er åpen for en dialog med reiselivsnæringa om utedoene ved Kong Oscar IIs kapell, sier hun.
Fungerende avdelingsdirektør Ellbjørg Mikkelsen i Statens vegvesen kjenner ikke storskogsdoen spesifikt, men sier at doene lukter mer når det er varmt.
- Men hvis det er sånn at det er en ekstra ille lukt på Storskog, skal vi selvsagt prøve å finne ut av det.
Når det gjelder hygienen, eller mangel på sådan, kan en løsning komme tidligst neste sesong.
- Vi ser selvsagt problemet, og på noen utvalgte rasteplasser i Finnmark prøver vi nå ut ulike måter å løse dette på, slik at folk kan få vasket seg etter å ha vært på do, sier hun til SVA.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no