22. okt
SPESIELT: Ragnhild H. Kaski fra Kirkenes opplevde Utøya-tragedien på nært hold. Onsdag deltok hun på minnesmarkeringen i Oslo og på Utøya.
 
– En fin dag, tross alt
22. juli vil for alltid være en sterk dag for Ragnhild H. Kaski fra Kirkenes. Onsdag var ingen unntak. – Det var en fin dag, men vil selvfølgelig for alltid være en sterk dag, sier Kaski.

Publisert: 22.jul.2015 15:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:53

Hun opplevde skytingen og massakren på Utøya på nært hold. Nå, fire år etter Utøya-tragedien der 69 ungdommer omkom, er Kaski generalsekretær i AUF.

Minnesmerker

Onsdag var det fire år siden tragedien rammet. Kaski var fra morgenen av til stede under minnesmarkeringen i hovedstaden, der det er laget et nasjonalt minnested i første etasje i Høyblokka i regjeringskvartalet.

– Jeg var til stede både i regjeringskvartalet og i domkirken. Det ble fine markeringer, sier Ragnhild, som vi treffer mellom markeringene onsdag ettermiddag, på vei til markeringene på Utøya mellom 16 og 17 onsdag ettermiddag.

– Det var veldig spesielt det som skjedde her for fire år siden og det er veldig fint og veldig rett sted å være på en slik dag.

- Tross alt er det fint å være tilbake her på disse dagene. Det må til for å bearbeide den sorgen vi fortsatt har, sier Kaski.

På Utøya er det laget et minnested som består av en ring med navnene til 60 av de 69 som ble drept på øya under angrepet 22. juli 2011.

– Minnestedet er satt opp av AUF og de berørte, av og for de berørte. Det er blitt et veldig fint og rolig sted å komme til, akkurat så bra som det skulle og måtte bli, sier Kaski.

I tillegg skal det også lages ett minnested på Sørbråten i Hole kommune, like ved Utøya. I Oslo skal det åpnes et midlertidig minnested 22. juli 2016, som skal erstattes av et permanent minnested når det nye regjeringskvartalet står klart.

Informasjonssenter

Det er ikke klart når det permanente anlegget står ferdig.

Et informasjonssenter om terrorangrepene og byggearbeidene i regjeringskvartalet åpnet onsdag, etter forslag fra støttegruppa og AUF.

– Jeg har vært involvert i arbeidet med dette informasjonssenteret. Det er veldig bra at vi fikk til dette nå.

- Det er blitt en veldig sterk og veldig dyptfølende og ærlig fortelling om den dagen, sier Kaski.

– Kunnskap og åpenhet er vårt beste vern mot hat, vold og ekstremisme. Det som skjedde 22. juli 2011, skal aldri bli glemt. Derfor åpner vi nå 22. juli-senteret. Terroren var det verste som kunne skje oss. Samtidig fikk den frem det beste i oss – og skapte samhold. Utstillingen løfter frem omtanken, nestekjærligheten og mobiliseringen mot ekstremisme som kom i kjølvannet av 22. juli, sa kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner da han åpnet senteret onsdag.

Minnesmarkering

På minnemarkeringen på Utøya onsdag ettermiddag holdt Ap-leder Jonas Gahr Støre, AUF-leder Mani Hussaini og støttegruppas leder, Lisbeth Røyneland taler og det var flere musikkinnslag ved Marte Valle. Det var kransnedleggelser og ett minutts stillhet for å hedre de døde. Statsminister Erna Solberg, tidligere statsminister Jens Stoltenberg og kronprinsesse Mette Marit var blant dem som deltok i minnemarkeringen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no