14. okt
STOR BETYDNING: Ordfører Cecilie Hansen i Sør-Varanger mener regjeringens første ja har enorm betydning for hele Finnmark.
 
- En gledens dag
Regjeringen har gitt sin første godkjenning av kommunedelplanen for Tømmernes. Nyheten møtes med jubel fra ordfører og stortingsrepresentanter.

Publisert: 07.feb.2014 15:08
Oppdatert: 23.okt.2017 10:36

Brevet fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet ble sendt til Sør-Varanger kommune like før helgen.
Kommunestyret ba om denne godkjenningen så sent som 3. desember ifjor.

Skryt

I brevet fra departementet står det blant annet at det er gjort et godt og grundig arbeid med planprosessen fra kommunens side. Departementet understreker også at dette er første trinn, og at flere utredninger må gjennomføres med offentlige høringer.
Det brevet betyr, er at man nå kan gå igang med de nødvendige konsekvensutredninger.
– Mye av konsekvensutredningene er allerede klart, og nå klarer vi å holde tidsrammen. Dette er en fantastisk nyhet og en gledens dag. Dette får enorme ringvirkninger for Sør-Varanger og for Øst-Finnmark, sier ordfører Cecilie Hansen, på telefonen fra grenseseminar i Nikel.

Gå videre

–  Dette gir signaler om at Stolt-Nielsen, CCB-basen og andre utbyggere, sammen med Sør-Varanger kommune, kan gå videre i sitt planprogram for å skape industrialisering, arbeidsplasser, vekst og ikke minst store inntekter for kommunen og regionen, sier stortingsrepresentant Jan-Henrik Fredriksen (Frp).
Finnmarksrepresentantene Fredriksen og Frank Bakke Jensen (H) er begge svært godt fornøyde med departementets håndtering av saken og ser frem til den utviklingen som nå kan komme i kommunen og regionen.
De mener dette gir store muligheter for både industri- og næringsutvikling, og er et første, viktig steg i retning av å tilrettelegge for havne- og industriutbygging, samt petroleumsrelatert næring i området.
– Første skrittet for industriutbygging og oljeomlasting er med dette på plass. Jeg er kjempefornøyd med at fornuften seirer til slutt, fastslår sør-varangerværingen Fredriksen.

Sanner-prat

Begge understreker imidlertid at betydningen av dette er svært stor, ikke bare for Sør Varanger, men for hele Finnmark.
Varaordfører Tove Alstadsæter (H) er ikke mindre fornøyd.
– Vi tok selvsagt opp denne saken med kommunalminister Jan Tore Sanner da han besøkte Kirkenes og Kirkeneskonferansen tidligere denne uken. Om dette har resultert i en raskere avklaring, er vanskelig å si umiddelbart. Men dette er helt klart godt nytt, uansett, sier Alstadsæter.

Laksefjorder

Departementet legger til grunn at planprogrammene sikrer utredninger som gir et godt beslutningsunderlag for å komme frem til løsninger som både ivaretar effektiv og god utvikling av området, infrastrukturtiltak og interesser knyttet til Forsvaret og reindrift.
– Vi vil presisere at det bør sikres at utredningene som utføres, må kunne gi grunnlag for å vurdere forholdet mellom planlagte tiltak og beskyttelsesregimet for nasjonale laksefjorder. Videre ber departementet om at planprogrammet i nødvendig grad også sikrer at konsekvensutredningene belyser avbøtende tiltak og mulige vilkår i både anleggs- og driftsfasen for de konkrete anleggene som kan berøre fjordsystemene, skriver avdelingsdirektør Eirik Vieth Pedersen i Kommunal- og moderniseringsdepartementet i svarbrevet til kommunen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no