11. des
 
SE VIDEO: Karl filmet sjelden gjest fra stua
Ei gaupe kom på besøk på eiendommen til Karl Andreassen på Elvenes onsdag ettermiddag.

Publisert: 26.sep.2019 16:28
Oppdatert: 26.sep.2019 17:27

Den ellers sjenerte skapningen gjorde en regntung ettermiddag om til noe litt utenom det vanlige for mannen, som er bosatt på Elvenes. For Karl Andreassen kan fortelle at det var en spesiell opplevelse å få det store kattedyret så nært.

– Jeg måtte stå helt stille for å få fanget den med film. Jeg var borti glasset på vinduet med mobilen, og da stoppet den opp et lite øyeblikk. Den hørte meg. Utrolig hvor god hørsel det dyret har, sier Karl.

I tre minutters tid fikk Karl fanget den på kameraet. føler seg heldig som fikk dokumentert en såpass sjelden dyreart uten å engang måtte ut av stua.

– Ja, jeg var heldig som fikk en såpass fin video. Det er mange år siden jeg har sett en gaupe her i området.

Uvanlig nær

Gaupa, som er et mellomstort kattedyr, er det enste ville kattedyret som finnes her i disse trakter. Gaupa kan finnes over hele fastlandsområdet med unntak av Vestlandet.

Den er kjent som en sky skapning som sjeldent viser seg i nær folk. Dette skyldes at det er et nattaktivt dyr som helst bruker dagen til å hvile før nattas jakt. Og det er ikke bare småmus på menyen til dette kattedyret heller. Både reinsdyr, katter og hare kan havne i dens klør.

Dette kan seniorrådgiver ved Statens naturoppsyn Jørn Monsen bekrefte.

– Gaupa spiser det meste den kan få tak i. Det er ikke uvanlig at den kan ta livet av et reinsdyr med strupebitt.

Uklar bestand

– Hva gjorde den egentlig på eiendommen til Karl Andreassen, tro?

– Det er vanskelig å si. Den var kanskje på utstikk etter noe mat, men hvem vet.

– Hvordan står det egentlig til med gaupebestanden her i Sør-Varanger?

– Vi har ikke tall på hvor mange det er her, det kan jeg ikke si sikkert. Det er ikke slik som med bjørnen, at vi kan måle bestanden.

– Hunngaupene har jo et territorium på nesten fem mil. Det er stort, nesten til Varangerbotn, legger han til.

Færre gauper i Skandinavia

Det ble påvist 257 gaupefamilier i Skandinavia i år. Det er en nedgang på 5 prosent sammenlignet med året før, meldte NTB i juni. Den norske delen av bestanden er beregnet til 323 gauper, mens den svenske bestanden tilsvarer omtrent 1.189 gauper, ifølge tall fra Rovdata-

Det norske bestandsmålet for gaupefamilier ligger på 65, men for sjuende året på rad ligger bestanden under målet. Siden i fjor har gaupebestanden her til lands gått ned med 2,5 familiegrupper.

Rovdata har ansvaret for overvåkingen av gaupe i Norge. Registreringen foregår hvert år i perioden 1. oktober til utgangen av januar.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Fanget gaupa på Video: Karl Andreassen fra Elvenes fikk besøk av den ellers sjenerte skapningen onsdag ettermiddag.Foto: Aksel Mjelde

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no