15. okt
FORTVILET: Overlege ved medisin Helge Søndenå er fortvilet over hvor lite sengeplasser det er planlagt ved nye Kirkenes sykehus. (Arkivfoto: Tor Sandø).
 
- En planlagt tragedie
- Nye Kirkenes sykehus er en planlagt tragedie, der de som planlegger bygget stikker hodet i sanden. Det sier lege Helge Søndenå.

Publisert: 26.apr.2014 17:05
Oppdatert: 23.okt.2017 10:38

I en årrekke har Søndenå jobbet ved medisinsk avdeling. Han understreker at han uttaler seg som privatperson i sykehussaken.

- Det er mulig at de tillitsvalgte ikke vil uttale seg. Faktum er iallefall at frustrasjonen og bekymringen er veldig sterk blant fagpersonalet, hevder han.

Sengeplasser

Frustrasjonen er ifølge Søndenå spesielt sterk når det gjelder sengeplasser ved det nye sykehuset.

- Slik situasjonen er i dag har vi 22 senger på medisinsk avdeling og 16 på kirurgisk avdeling. Problemet er at det er altfor lite med 22 senger, der vi jevnlig har 28-32 pasienter. Per i dag er rommene på medisinsk avdeling så store at alle slipper å ligge på korridorene. Å ligge i korridor når man er syk er uverdig. Det er heller ikke forsvarlig av brannhensyn å ha senger der. Det som opprinnelig ble bygd som firemannsrom er nå omdefinert som tremannsrom med ekstra senger inne,- og det er redningen i dag.

På det nye sykehuset er det planlagt 32 senger tilsammen på medisinsk og kirurgisk avdeling.

- Problemet her er at det skal bygges enkeltrom der korridorene ikke egner seg for at pasienter kan ligge der. Når driftssjefen snakker om de åtte hotellsengene som buffer, så blir det en vits. Disse hotellsengene vil aldri kunne bli hotellsenger, men det vil hele tiden være behov for dem som pasientsenger - uten at størrelsen på pleierbemanningen er dimensjonert for det. Såvidt jeg husker ble også antallet sengeplasser nedjustert da budsjettet ble kuttet med 400 millioner kroner. Man lukker øynene for behovet for sengeplasser. Behovet er mye større enn det man dimensjonerer. Men økonomien overstyrer altså dette.

Skrives ut

Pasientene skal skrives ut raskere, og terskelen for innleggelse vil bli høyere - noe som vil gå utover både pasienter, pårørende, primærleger og hjemmesykepleie - av plasshensyn. Søndenå er kritisk.

- Jeg vil gå så langt som å si at dette har preg av å være en planlagt tragedie fra planleggerenes side, hvis det blir sånn at man ikke tar høyde for mottak av de pasientene som kommer. Pasientene blir eldre og får mer sammensatte sykdommer. Det blir ikke færre pasienter iallefall. Planleggerne stikker hodet og ikke pekefingeren i sanden.

I helse-Norge skal kommunene bære en stadig større byrde i pasientbehandlingen. Hjemmesykepleien belastes stadig mer.

- Men kommuneøkonomien er stram. Kommunene sparer og spesialisthelsetjenesten sparer. Det drives på denne måten et svarteper-spill, der kommunene og de pårørende blir sittende igjen med svarteper.

- Man trenger jo ikke å bare se framover for å finne ut hvilket behov man har å for å planlegge nybygget. Framtidsbehovet begrunnes med at kommunene skal ta større byrder og at flere skal behandles poliklinisk. Flere eldre med sammensatte sykdomsbilder vil i framtiden ha behov for flere sykehussenger. Kommunal helsehjelp kan ikke dekke opp for dette. I dette tilfellet virker det som man kjøper en sko i størrelse 37 til en fot med størrelse 43.

Topp og bånn

Søndenå mener også regnegrunnlaget blir feil når man legger vekt på gjennomsnittstall på innleggelsespasienter.

- Dette blir jo som om brannvakta skulle legge seg på et gjennomsnittstall for antall branndager når de skulle finne ut når de skal ha folk på jobb. Måten å gjøre dette på er å se på topp- og bunn-nivå og ta høyde for de toppene som kommer. Dagens sykehus er ikke dimensjonert for toppene og det blir ikke nysykehuset heller. Men dette gjelder ikke bare her, men stort sett over hele landet. Norge har i dag visstnok 2,1 sykehussenger pr 1000 innbyggere ligger i bunnskiktet i Vest-Europa. Tendensen er at antallet pasientsenger ved sykehusene går ned.

- Jo da, fagmiljøet er godt det. Men trange sko gnager. Slik jeg ser det så er det sykepleiertjenesten som vil få det største trykket, men også legene vil merke dette sterkt. Mange er frustrerte og jeg vet at mine kolleger er like dypt fortvilte over dette som jeg er, sier Helge Søndenå.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no