15. okt
TRØST: Sunniva har vært med pappa Geir Sabbasen på besøk på brannstasjonen mange ganger. Nå fikk hun bamsen Bjørnis i gave som trøst og hjelp etter å ha mistet hjemmet sitt. Den ble tatt godt imot.
 
– En trygg kompis i alt det triste
Geir Sabbasen og datteren Sunniva mistet hjemmet sitt da det brant på Sandnes forrige lørdag. Sunniva har fått en helt spesiell bamse til trøst.

Publisert: 01.nov.2017 12:27
Oppdatert: 01.nov.2017 17:27

– Det hele startet med at brannvesenet i Trondheim ville hjelpe barn som hadde vært utsatt for brann til å komme over stress og frykt, forteller brannsjef Henrik Haldorsen.

Ideen var bamsen Bjørnis, en brannbamse, et kosedyr, som barna får i gave av brannvesenet.

– Den skal være en trygg kompis oppe i alt det triste og traumatiske som har skjedd. Den tar bort fokus fra brannen og hjelper barnet å forstå hva som har skjedd og komme videre. Erfaringene er svært gode, og Bjørnis er nå en organisasjon med egne ansatte som driver dette på heltid, sier Haldorsen.

Må rives

– Sunniva var hos moren sin og jeg var ute. Da jeg kom kjørende hjem kjente jeg brannlukta ute i gata, og da jeg parkerte var det et sjokk å se at det var hos meg det brant, forteller Geir Sabbasen.

Les også: Boligbrann slokket seg selv

Huset er nedsotet, ubeboelig og må trolig rives. Døra til Sunnivas rom var lukket igjen så der var det noen få ting som kunne reddes.

– Brannlukta vil sitte i alt, den trenger inn i veggene og overalt, den er umulig å bli kvitt. Heldigvis var det mange som ville hjelpe. Dagen etter hadde jeg allerede fått ny leilighet, møbler og klær. Jeg er utrolig takknemlig for all hjelpen, sier Sabbasen.

Han er selv reservebrannmann og datteren Sunniva er godt kjent på brannstasjonen. Da hun fikk se huset hadde hun bare et spørsmål, og det var om hun kunne få Bjørnis.

På besøk

– Samtidig som Bjørnis er en trøst og en trykk kompis til de som har opplevd brann, driver organisasjonen i Trondheim også med forebyggende arbeid, forteller Haldorsen.

Alle barnehagene i Sør-Varanger skal få besøk av Bjørnis. De lærer sanger, og så får han komme hjem på besøk til barna. Med seg har han et skjema med spørsmål som skal fylles ut og sammen med barna og Bjørnis må foreldrene arrangere brannøvelse. I Sør-Varanger har man holdt på i ett år med prosjektet og denne uka var det Sunnivas barnehage som stod for tur.

Sunniva er litt sjenert og vil ikke fortelle så mye, men nikker og smiler når vi spør om hun liker Bjørnis.

– Vi har delt ut tre slike bamser etter brann her i kommunen, og tilbakemeldingene er svært gode, sier brannsjef Haldorsen.

Svensk ide

Ideen er opprinnelig svensk. Der har brannvesenet i mange år delt ut bamser til barn som har opplevd noe skummelt eller skremmende. Nå har den norske brannbamsen blitt veldig populær.

I Trondheim fikk brannmannen Bjørn «Bjørnis» Hellan, som nå er pensjonist,  ideen om å ansette en brannbamse. Etter en tid på idestadiet utviklet han og kollega Rikard Heimen den svenske modellen til sin egen versjon. 

Bjørnis ble ansatt som brannbamse i Trøndelag brann- og redningstjeneste i 2013 og har siden vært med på mye; barnehagebesøk og musikkvideoinnspilling, men det viktigste er å gi barn omsorg og trygghet ved ulykker og traumer.

Bamsen er med i brannbilene og bilene er dekorert med bilder av Bjørnis og et spesielt Bjørnis-emblem ved siden av det vanlige emblemet til brannvesenet. Brannfolkene anser Bjørnis som en viktig del av brannmannskapet.

 
PYNT: Bamsen Bjørnis pryder den store brannbilen i Kirkenes. – Hele prosjektet med Bjørnis er veldig enkelt og utrolig bra, mener brannsjef Henrik Haldorsen. Foto: Yngve Grønvik
TOTALSKADET: Selv om brannen slokket seg selv på utrolig vis, er huset i Sundelinveien totalskadet av sot, røyk og vann. Foto: Yngve Grønvik

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no