10. des
STREIK: Over hele landet vil fagorganiserte gå til politisk streik neste onsdag. Elvira Røst (Delta), Bjørn Johansen (LO), Mette Nødtvedt (Fagforbundet) og Robert Nesje (Utdanningsforbundet) leder an i Sør-Varanger.
 
– Endringer vil ramme distriktene
Økt bruk av midlertidige ansettelser vil ikke få befolkningstallet til å øke, mener Elvira Røst i YS-forbundet Delta. Neste uke går forbundene sammen ut i gata og protesterer.

Publisert: 22.jan.2015 13:56
Oppdatert: 23.okt.2017 10:47

Under parolen «Forsvar arbeidsmiljøloven» går medlemmer av LO, Unio og YS ut i politisk streik neste onsdag.
– Dette er det kraftigste angrepet på opparbeidet velferd vi har sett, sier Robert Nesje i Utdanningsforbundet.
– Midlertidige ansettelser er ødeleggende for distriktene, sier Elvira Røst i Delta.

– Dette er endringer folk ikke vil ha, det er kun ideologisk begrunnet. Vi kommer ikke til å gi oss uten kraftig kamp, sier Bjørn Johansen i LO.

Fraflytting

Neste onsdag oppfordrer de tre fagforbundene LO, YS og Unio alle sine medlemmer til å gå ut i to timers politisk streik. Bakgrunnen er regjeringens forslag til endringer i Arbeidsmiljøloven.

– Økt bruk av midlertidige ansettelser betyr at enda flere ikke vil få lån til å kjøpe bolig. Hva betyr dette for oss i Sør-Varanger? Jo, hvis man ikke får lån til å kjøpe bolig vil det kanskje ikke være så attraktivt å bo her, for det vil bli lettere å få fast jobb i en større by. Distriktene vil merke dette godt, sier Elvira Røst.

– I tillegg betyr midlertidig ansettelse at man ikke tjener opp nok til å få verken sykepenger eller pensjon. Man legger opp til et A-lag og et B-lag blant arbeidstakerne, legger Bjørn Johansen til.

Stor motstand

– Lengere arbeidsdager har vi også sett her i Sør-Varanger, i Sydvaranger Gruve og de lange skiftene man ønsket å ha, som nå har blitt de lokale klubbledernes ansvar å forhandle om, sier Bjørn Johansen.
Når det gjelder søndag som arbeidsdag for flere mener han det er merkelig at Krf har gått med på dette.

– Det må jo ha vært en kjempekamel å svelge. Venstre kjenner vi jo som et av de mest fagforeningsfiendtlige partiene vi har, men hos Krf må dette virkelig ha vært tungt. Dette er jo dessuten et forslag som ingen vil ha, ikke næringlivet engang, det handler bare om ideologi, legger han til.

– Man kan jo også tenke et skritt lenger. Hvis folk må begynne å jobbe på søndager, hvem skal passe ungene deres? Da må vi snart ha søndagsåpne barnehager også, sier Robert Nesje.
– I Danmark gikk hundre butikker konkurs da søndagsåpent ble innført. Matvareprisene steg, og hvem er det som må betale for det, spør Bjørn Johansen.

– Bare sprøyt

De tre forbundene har gått sammen om å markere motstand mot forslaget og kommer til å samles på torget i Kirkenes, holde appeller og gå i fakkeltog.

– Folk må virkelig vise motstand nå, hvis ikke er det for seint. Det har blitt brukt argumenter som at Arbeidsmiljøloven må bli mer fleksibel, men det er allerede en av de mest fleksible lovene vi har. Den har blitt endret 50 ganger siden 2005. Den trenger ikke endres mer for å bli mer fleksibel, det er bare sprøyt, sier Bjørn Johansen.

– Underkommunisert

– Det er flertall for dette på Stortinget, og mange vil si at vi har fått de politikerne vi har valgt; det er en blå-blå regjering og det er kanskje ikke så overraskende at de fører Høyre-politikk. Men vi har også sett hvordan stemningen har snudd blant velgerne, mange er misfornøyd, sier han.

– Mye av dette som kommer nå ble kraftig underkommunisert i valgkampen, legger Robert Nesje til.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no