7. des
BER TIL AP: Sør-Varanger Høyre og Eilif Johannesen ber til Ap om at partiet følger dem i diskusjonen om Høybukta vest og stamnett-terminal. (Arkivfoto: Tor Sandø).
 
- Et godt regissert narrespill
Regjeringen besluttet i desember i fjor Høybukta vest-området som den beste lokasjonen for kommunens nye stamnett-terminal. - Sør-Varanger Høyre har i møtet med samferdselsminister Kjetil Solvik-Olsen takket for denne kloke beslutningen, sier Eilif Johannesen.

Publisert: 30.jan.2017 17:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:14

Partiet fikk i møtet klare anbefalinger om å samle størst mulig lokal enighet om havneprosjektet. Staten er ikke interessert i å investere i prosjekter med stor lokal uenighet. Dette gjelder også for Sør-Varangers vedkommende.

Pulkneset

- Sør-Varanger Høyre har som kjent lenge arbeidet for at kommunens stamnett-terminal må lokaliseres til Pulkneset på Tømmerneset vest. Vi har gjentatte ganger argumentert for at Tømmerneset vest vil realisere høyeste ambisjonsnivå og flytte forurensende havnerelatert industri ut av sentrum til en tidsriktig Barentshavn som er dimensjonert for å dekke framtidige behov. Spesielt tatt i betraktning kommunens helt fraværende handlekraftige økonomi, vil det eneste kloke være å samarbeide med staten om et slikt kostnadskrevende prosjekt, sier Johannesen.

Han mener at dette er en mulighet Sør-Varanger kommune må gripe for alt det er verdt.

- Det er faktisk ikke hver dag kommunen tilbys investeringer i infrastruktur og arbeidsplasser i den størrelsesorden det her snakkes om.

Glad for Aps valg

Høyres kommunestyrerepresentant sier han ble glad da han leste i Sør-Varanger Avis at Arbeiderpartiet gikk inn for Høybukta vest.

- Endelig, nå har Ap tatt til fornuft og følger Høyre i denne aller viktigste næringspolitiske saken i kommunen. Ap`s hittil store vinglig og stadige u-svinger i saken er nå av underordnet betydning, var min oppfatning etter å ha lest oppslaget, sier Johannesen.

Men gleden varte ikke så lenge.

- Det er derfor nå sjokkerende å kostatere at Ap`s beslutning om Høybukta vest både i prosess og innhold ser ut som et godt regissert narrespill. Allerede 6. januar i år inviterte kommunen til konkurranse for anskaffelse av konsulent til å gjøre mulighetsstudie med kostnadsestimater for en mulig ny havn. Lokaliteter som skal vurderes er Høybukta vest, Pulkneset og Leirpollen.

Invitasjonen er ifølge Johannesen journalført 27. desember i fjor. Brevets dato er 6. januar i år.

- Vi vet at ordfører Rune Rafaelsen hadde møte i Samferdselsdepartementet 3. januar i år. Det er registrert at ordføreren 12. januar mottar et brev fra næringsaktøren som er villig til havneetablering i Leirpollen. Denne henvendelsen journalføres først 24. januar, altså nesten 14 dager senere enn brevets dato.

Havnesamarbeid

Politisk ledelse i Sør-Varanger kommune sender 26. januar ut invitasjon om forpliktende havnesamarbeid til flere næringsaktører.

- Invitasjonen er ikke lokasjonsbestemt til Høybukta vest, men åpner for havneetablering i for eksempel Leirpollen. Alt dette åpner for mange meget berettigede spørsmål. Hvorfor bruker politisk ledelse hundretusener av fellesskapets penger på å utrede havnealternativ som Ap har skrinlagt? Hvorfor sier politisk ledelse i avisoppslag at Ap går for Høybukta vest-området, slik lokalpartiets leder og ordfører sier i Sør-Varanger Avis 13. januar? Jeg vil si det slik at i denne saken synes å gjelde at i politikk forblir intet hemmelig, bortsett fra det som blir sagt offentlig. Partiinterne forhold i Ap interesserer meg egentlig ikke, men det må unektelig oppleves svært lite lojalt for grasrota i Ap at beslutninger fattet av medlemsmøte ikke følges opp av egen politiske ledelse.

Positive tilbakemeldinger

Johannesen sier at Sør-Varanger Høyre har fått mange positive tilbakemeldinger fra både det lokale næringsliv og «dama i gata» for det Johannesen kaller partiets stødige og konstruktive arbeid med denne saken.

- Slike tilbakemeldinger er selvsagt veldig hyggelig å få, men for Høyre er saken så mye større og langt viktigere enn tradisjonell partipolitikk. Vi vil derfor nok en gang invitere Ap til å følge Høyre i denne saken. Timeglasset er for alvor i ferd med å renne ut for en tidlig kølapp i den nye Nasjonale Transportplanen (NTP) for årene 2018 til 2029, som blir framlagt til våren. Vi håper at politisk ledelse er sitt ansvar bevisst og passer på timeglasset. Da det nå ikke er mer enn «tiden og veien» har Sør-Varanger Høyre nå fremmet krav om at stamnett-saken settes på dagsorden i kommunestyremøtet 15. februar. Målet er å samle en bred flertallsavgjørelse for Tømmerneset vest i den hensikt å etablere et godt grunnlag for å argumentere prosjektet tidligst mulig inn i den kommende NTPen, sier Eilif Johannesen.

Høyres forslag

Her er Sør-Varanger Høyres forslag til vedtak i Sør- Varanger kommunestyre / Sør-Varanger Havnestyre:

1. Sør-Varanger kommune utpeker vestsiden av Tømmerneset som lokasjon for en ny stamnett-terminal.

2. Sør-Varanger kommune er avhengig av privat medfinansiering for å realisere en ny stamnett-terminal. For å kartlegge private næringsaktørers interesse for å samarbeide med Sør-Varanger kommune om å utvikle stamnett-terminal i enten Høybukta vest eller Pulkneset, igangsettes det en snarlig kartleggingsprosess for å identifisere slike interesser.

3. I tråd med Samferdselsdepartementets beslutning av 15. desember 2016, ber Sør- Varanger kommune om at en statlig reguleringsprosess igangsettes så raskt som mulig.

4. Alle andre alternativer enn de som nevnes i dette vedtaket skrinlegges og det videre arbeidet skal skje uten de føringer som følger av tidligere vedtak. Administrasjonen forutsettes derfor å legge til rette for en prosess uten hensyn til vedtaket i sak 015/13 som med dette oppheves.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no