22. okt
I LAKSEGARNET: Sjølaksefisker Dag Steve Hansen, som fisker i Sølfærbukta, har meldt fra om fem oppdrettsfisk i garnene. Dette er sannsynligvis regnbueørret. (Begge Foto: Birgitte Wisur Olsen)
 
- Et mysterium hvor den er rømt fra
Mistanken går mot russisk side etter at laksefiskere fra Jarfjord til Bugøyfjord har fått regnbueørret i garnene.

Publisert: 28.jun.2014 16:27
Oppdatert: 23.okt.2017 10:40

Dag Steve Hansen har rapportert inn funn av fem oppdrettsfisk til fiskerimyndighetene. Nå viser det seg at dette med all sannsynlighet er regnbueørret.

Fiskeridirektoratet i Vadsø opplyser at det også kommet meldinger om oppdrettsfisk i garnene i Jarfjord og i Bugøyfjord, som utfra annenhåndsopplysninger også ser ut til å være regnbueørret.

- Vi vet ikke 100 prosent sikkert at det er ørret, men utifra bilder og beskrivelser virker det som det. Vi har ikke ørret i oppdrettsanlegg i Finnmark, i hvert fall ikke i Øst-Finnmark, og det er et mysterium hvor disse kommer fra, sier regiondirektør Hermod Larsen i Fiskeridirektoratet i Vadsø.

Ingen avtale

Etter det norske fiskerimyndigheter kjenner til er det heller ikke oppdrett av regnbueørret i nærområdene på russisk side, de er derfor i villrede i saken. Både for hvor fisken stammer fra og i hvor store mengder den har rømt.

Det vil bli gjort dna-analyser av fisken som er sendt inn.

Saken er sjekket ut så langt det er mulig via Mattilsynet.

Regiondirektøren sier Norge per i dag ikke har fått på plass en gjensidig informasjonsutvekslingsavtale med Russland.

- Det har vært flere møter om saken, men pr i dag har vi ingen rapportering på plass, opplyser han.

Hovedfokus

Oppdrettslaks er uønsket i den frie naturen av flere grunner. Både utifra frykt for genetisk endring i laksestammen, og også fordi de kommer senere opp i elvene og forstyrrer gytegropene til vill-laksen.

Regnbueørreten er også en uønsket art, selv om det ikke ser ut til at den er i stand til å krysse seg med andre arter.

Hermod Larsen poengterer at rømning fra oppdrettsanlegg er et hovedfokus for fiskerimyndighetene.

- Vi har heldigvis hatt lite av det her. Vi hadde dette tilfelle av smolt, 80 grams store, de hadde uansett ikke overlevd. Vi vil selvsagt gjerne finne ut av denne saken, og oppfordrer fiskere til å melde om funn.

Dag Steve Hansen, som fisker i Sølfærbukta, er en av sjølaksefiskerne som har meldt inn funn av oppdrettsfisk i garnene. Han sier at på 35 år har han fått en og annen oppdrettslaks i garnene, men aldri oppdrettsørret.

- I år har jeg også fått en del russelaks. 15 stykker. Til sammenligning fikk jeg ingen i fjor.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no