11. des
BOLIGER: Rolf Arvola mener det viktigste arbeidet blir å få på plass boliger i Neiden.
 
– Få på plass boligareal
– Neiden har blitt en hytteby for byfolk, vi må ha boliger. Det sier Rolf Arvola. Nå skal folk si akkurat hva de mener bør gjøres i Sør-Varanger de neste årene.

Publisert: 22.jan.2014 16:31
Oppdatert: 23.okt.2017 10:36

I dag starter kommunens runde med folkemøter. Engasjerte bygdefolk har forhåpninger for framtidens Sør-Varanger. Neiden har for eksempel kjempet med nebb og klør for å holde seg levende. Der finnes nå verken butikker eller barnehage, og nylig ble også kroa lagt ned etter kort tids drift.

– Vi må få ryddet opp og få en oversikt over arealdeling. Det viktigste som må gjøres er å etablere boligfelt. Det finnes masse hyttetomter, men vi må legge til rette for at folk kan bo, sier den engasjerte neidenværingen Rolf Arvola.

Han har ingen tro på at det vil tas noen beslutninger på et folkemøte, men mener det kan komme en del signaler om hvilken retning arbeidet skal ta.

– Areal har vi nok av her, poengterer Arvola.

Skape liv

Hanne Kyrrø, er næringsdrivende, politiker og engasjert i en rekke lag og foreninger i Pasvik. Hun håper at det kommende folkemøtet dreier seg om alt annet enn vei.

– Det er klart at den dårlige veien er irriterende, men jeg håper at møtet vil fokusere på det positive med dalen, sier hun. Nylig ble butikken på Skogfoss lagt ned, noe Kyrrø betegner som et kjempetap for bygda.

– Det er viktig at vi har næringsliv og legger til rette for at folk kan bo her. Det gjelder for øvrig alle distriktene. Sør-Varanger er en stor kommune og ikke alle vil bo i byen. Det er det heller ikke plass til, poengterer hun.

Høre på folk

Leder i Jakobsnes helselag, Evelyn Olsen Lid, sier hun er positiv til at det arrangeres folkemøte når kommuneplanen nå skal på agendaen.

– Men det store spørsmålet er jo om man blir hørt. Vi må prøve. Det nytter ikke å sitte på gjerdet og syte og klage, slår hun fast.

Hun forteller at det er ordnet slik at møtet skal holdes på grendehuset.

– Så da skjønner du kanskje programmet mitt, ler hun. Det er viktig for meg at bygda er levende. Vi ligger flott til mot Kirkenes og har masse tomteareal. Men her er det private som har kjøpt opp. Kommunen har ikke ligget foran, poengterer hun.

På Jakobsnes stiller de godt forberedt, og befolkningen hadde allerede et eget folkemøte på Bøkfjord skole onsdag.

– Kommuneplanen har ikke rullert på årevis, så dette blir bra, sier Elsa Haldorsen i Bugøynes. Hun har vært bortreist og ikke fått med seg at det skal være folkemøter, men ønsker dette veldig velkommen.

– Dette har jeg ventet på. Det er viktig at folket kan få si sitt, og være med på å forme samfunnet vi lever i, sier hun.

Infrastruktur

– Vi var veldig positive på folkemøtet sist kommuneplanen var oppe til revidering, men vi ser jo i etterkant at det ikke skjedde så mye i etterkant. Det sier tidligere leder i Jarfjord Ungdomslag og Jarfjord-forkjemper, Bjørn Tharaldsen.

Han håper infrastruktur, som vei og internettforbindelse blir sentrale tema på møtet.

– Og så må det bli lettere å bosette seg her. Det gjelder både privatboliger og fritidsboliger. Samtidig bør det legges til rette for næringsbygg, og få klarhet i om man i det hele tatt ønsker næringsvirksomhet i kommunen, sier han.

Det planlegges også ny grensestasjon i Jarfjord og stortingsrepresentant, Jan Henrik Fredriksen har tidligere uttalt at han har fått klare signaler på at lokalbefolkningen skal kunne få tilgang på kantine, storkiosk og kino som skal bygges på den nye stasjonen.
Det første folkemøtet arrangeres nettopp i Jarfjord, på Tårnhallen i dag torsdag.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no