15. okt
HYTTEVEKST.: Hytteveksten mellom Vintervollen og store Kobbholmvatnet har vært stor de siste ti-årene. Foto: Tor Sandø
 
- Får ikke svar
- Kommunen oppfordrer hytteeiere eller andre grupper med friluftsinteresser å fremme sine behov. Det har vi gjort for åtte måneder siden. Enda har vi ikke fått noe svar, sier irriterte styremedlemmer i Vintervollen og omegn hytteforening, Kjersti Øvergaard Dahlberg og Knut Heitmann

Publisert: 09.nov.2016 16:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:11

Les også: Forsinket arbeid med snøskuterløyper

Kommunen ba hytteeierne fremme behov:

De siste tiårene har området opplevd en sterk hyttevekst. 64 hytter ligger mellom Vintervollen og Store Kobbholmvatnet. I tillegg regner en med minst 20 fritidseiendommer i Grense Jakobselv. Veien er stengt fra november til mai, og de fleste bruker den offisiell scooterløypen som starter ved Vintervollen i denne perioden. Problemet er trafikk- og parkeringskaoset om vinteren. Kommunens parkeringsplass strekker ikke til. Dermed parkerer biler og tilhengere langs veien, noe som kan utløse trafikkfarlige situasjoner og problemer med brøyting.

Gjort alt de ba om

Denne saken har Vintervollen og omegn hytteforening forsøkt å ta tak i, men føler at de har blitt en kasteball mellom FeFo, Statens vegvesen, fylkeskommunen og Sør Varanger kommune.

Nå har frustasjonen toppet seg for medlemmene. I mars 2016 søkte foreningen kommunen om å få utvide parkeringsplassen på vintervollen. Fortsatt er den søknaden ubesvart.

- At Trygve Sarajärvi i kommunen gikk ut i avisa i forrige uke og ba brukerne og hytteforeninger melde inn sine særskilte behov til parkering, provoserer oss. Er dette bare på papiret?, spør Øvergaard Dahlberg, leder av hytteforeningen, og lurer på om kommunen med sin taushet bryter forvaltningsloven.

- Vårt innspill for åtte måneder siden er fortsatt ubesvart, sier hun

Søknaden ble levert i mars etter et møte med kommunen der de ba foreningen få samtykke fra grunneier og innhente tilbud fra firma om flytting av masse og opparbeide ny parkering med skisse. Foreningen har også framlagt sparelignende tiltak for få ned kostnadene.

- Vi har leverert det kommunen ba om og gitt et konkret innspill slik at våre myndigheter kan legge dette inn i en arealplanen som tilslutt skal behandles av politikerne, sier hun.

Ansvarsfraskrivelse

- I august og bare for noen uker siden har foreningen på telefonen purret på kommunen og bedt om et møte, men ingenting har skjedd. Det er tross alt kommunen som har lagt ut hyttetomtene og må da føle et ansvar for å imøtekomme parkeringsbehovet om vinteren. Vi vil egentlig samarbeide, ta ansvar, og bidra, men hvorfor får vi ikke svar, undrer Heitmann og Dahlsberg Øvergaard seg.

- Dette er ansvarsfraskrivelse.

De forteller at det heller ikke har nyttet å prate med politikerne og synes egentlig der er for galt at en må gå til media med en sak som har med klage på kommunene å gjøre.

Bolyst

I utgangspunktet ønsket hytteforeningen å flytte bommen til Vintervollvannet og etablere en parkeringsplass ved siden av fylkesvei 886. Derfor tok de kontakt med Statens vegvesen, men fikk som svar at foreningen måtte ta kontakt med kommunen som har ansvaret for utmarksparkering i forbindelse med offentlig scooterløype.

- Vi er kundene til Sør Varanger kommune. Det må våre lokale myndigheter ta inn over seg. I bunn og grunn handler dette om lysten til å bo i en grensesprengende kommune, men da må vi samarbeide mer på en positiv måte, mener de.

- Kommunen sier at de ikke kan ta på seg kostnadene for en ny parkeringsplass. Vi har sagt at vi kan bidra og samarbeide. Likevel synes de ikke det er riktig at hytteeierne skal betale parkering for alle som ønsker å kjøre snøskuter fra Vintervollen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no