9. des
POSITIV: Ordfører Cecilie Hansen er positiv til både avtale og mannskap for transittmottaket. (Arkivfoto)
 
- Får nok folk til å drifte Fjellhallen
Ordføreren håper å være i mål med forhandlingene om transittmottaket i Kirkenes innen få dager.

Publisert: 21.sep.2015 17:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:55

- Vi har brukt fredagen og deler av helga til forhandlinger med UDI, og vi fortsetter denne uka. Vi har diskutert rammene rundt at kommunen skal opprette transittmottak. Jeg håper vi kommer til enighet i løpet av de nærmeste dagene, sier en optimistisk ordfører Cecilie Hansen.

Noe forberedende arbeid er i gang i Fjellhallen, men det er en del som ligger på vent til avtalen er i boks. Når avtalen eventuelt er underskrevet, går det imidlertid fort.

- Vi trykker på knappen for å få involvert både frivillige organisasjoner og kjøpe inn tjenester og ressurser. Da går det ikke mange dager før mottaket er oppe og går, sier Hansen.

Beredskapsplan

Ordføreren forteller at de følger kommunens beredskapsplan. Den involverer blant annet å kontakte de frivillige organisasjonene og forberede dem på aksjon.

Hansen vil ikke gå inn på detaljene i beredskapsplanen. Den er et internt kommunalt dokument, av sikkerhetsmessige årsaker. Men hun er klar på at de vil få tilgang på nok folk til å drifte mottaket.

- Vi har ikke fått noen negative tilbakemeldinger fra samarbeidspartnerne våre. Vi vil sette opp avtaler mellom kommunen og våre samarbeidspartnere, sier hun.

- Foreløpig ser det ut som vi løser alle oppgavene uten at det rammer tjenestene ellers.

Hansen går heller ikke inn på hvilke oppgaver som skal løses frivillig og hvilke som skal kjøpes inn.

- Det er en del av forhandlingene, så jeg kan ikke gå ut med det, konstaterer hun.

Kontroll og frihet

Målet er å få i gang et transittmottak der asylsøkere som kommer over Storskog skal oppholde seg i ett til fire døgn. Asylsøkerne skal tas vare på mens de er på mottaket, inkludert mat og drikke - og det blir kontroll på hvem som slipper til.

- Det er adgangskontroll og døgnbemanning, så de skal føle seg trygge, sier Hansen.

Asylsøkerne trenger imidlertid ikke å holde seg på mottaket når de først er registrert.

- Når de er registrert, kan de bevege seg fritt, sier hun.

Varme

Hansen håper at befolkningen i Sør-Varanger tar godt imot flyktningene.

- Ta imot dem som vi pleier å ta imot folk som kommer utenfra - med varme og omsorg, sier hun.

Ordføreren er glad for den positive responsen fra idrettslag så langt, tross at de har vært nødt til å finne seg andre treningslokaler.

- Jeg husker at idrettslagene også var med på dugnadsarbeid under Kosovo-krisen, forteller hun.

Ordføreren kan ikke kommentere enkeltdeler av forhandlingene med UDI i mellomtiden. Hun er imidlertid positiv.

- Jeg tror vi får en avtale. Men det er viktig for Sør-Varanger kommune at vi får en avtale som gjør at vi kan ivareta oppgavene våre på en tilfredsstillende og ansvarsfull måte, sier hun.

Det er et krav fra kommunen at driften av transittmottaket ikke skal gå ut over resten av den kommunale driften.

Mandag ettermiddag hadde kommunen et informasjonsmøte for befolkningen. Der var planen å fortelle folk hva transittmottaket innebærer, hva som skjer der og hvem som styrer det.

- Det rette lokalet

Cecilie Hansen står fast på at Fjellhallen er det rette lokalet for transittmottaket, tross at idrettslagene har vært nødt til å finne seg treningslokaler andre steder.

- Jeg roser idrettslagene og Audun Andersen, daglig leder ved Barentshallene, som har jobbet frem andre treningsalternativer for de som er brukere av Fjellhallen, sier hun.

- Det er naturlig at kommunen bruker sine beredskapssteder i slike situasjoner. Fjellhallen er vårt beredskapslokale. Det er egnet til formålet, for det er nært alle fasiliteter, inkludert sykehus, og nært Storskog, sier hun.

Fakta om Transittmottaket

Asylsøkere, i hovedsak fra Syria, kommer stadig over grensa fra Russland til Norge. På forespørsel fra Utlendingsdirektoratet (UDI) ble det gjort et politisk vedtak om å inngå forhandlinger om et transittmottak i Kirkenes, i et ekstraordinært møte i formannskapet mandag forrige uke.

Torsdag kom representanter fra UDI til Kirkenes, for å sette sammen en avtale med kommunen. Forhandlingene foregår fremdeles.

Målet er at mottaket skal være asylsøkernes første bosted i Norge. Når asylsøkerne kommer over grensa ved Storskog, blir de registrert hos Utlendingsenheten før de transporteres til transittmottaket.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no