14. okt
HØYTIDELIG: Fra venstre: Ny sjef GSV, Jan Marius Nilsen, Major Tor Kristian Pettersen med utmerkelsen og avtroppende sjef Jørn Qviller. Seremonien skjedde under sjefskiftet i mai. Privat foto
 
– Får ting til å skje
Under sjefskiftet på GSV var det en meget overrasket major som fikk navnet sitt ropt opp av selveste hærsjefen. – Han er en mann som får ting til å skje, sier den nye GSV-sjefen.

Publisert: 05.jun.2019 16:47
Oppdatert: 05.jun.2019 18:01

Det er nemlig bare hærsjefen som kan dele ut Hærens fortjenstmedalje. Generalmajor Odin Johannessen hadde medaljen med til Tor Kristian Pettersen.

«Særlig god innsats»

– Det kom virkelig som en overraskelse. Jeg var totalt uforberedt, jeg hadde ikke snøring, ler Pettersen.

I statuttene heter det:

«Fortjenstmedaljen kan tildeles norsk og utenlandsk militært eller sivilt personell som har gjort en betydelig innsats, ut over det forventede, for den respektive forsvarsgren eller Etterretningstjenesten.

Medaljen kan også tildeles for summen av særlig god innsats gjennom en årrekke. Grenvise fortjenstmedaljer eller Etterretningstjenestens fortjenstmedalje tildeles kun en gang til sammen person.»

Medaljen rangeres høyt, og man må innstilles for å få den. Det var ledergruppen ved GSV som hadde foreslått at Pettersen skulle få den.

Full av godord

– Nettopp den delen som handler om summen av særlig god innsats gjennom en årrekke treffer jo midt i blinken når det gjelder Tor Kristian, sier ny sjef ved GSV, Jan Marius Nilsen.

– Han er en mann som får ting til å skje, er alltid blid og hyggelig, og usedvanlig løsningsorientert, sier den nye GSV-sjefen.

Nilsen mener at innsatsen til Pettersen gjennom mange år har vært betydelig.

– Han har hatt mange ulike roller, men har alltid utført sine oppdrag med en helt spesiell innsats. Selv om han ikke arbeider direkte under meg, er han en svært viktig samarbeidspartner. Operasjon Støtte skal tilrettelegge for den aktiviteten vi skal drive med, og det samarbeidet er tett og nært, sier Nilsen.

Nesten 40 år

– Jeg kom til GSV første gang høsten 1981, forteller Pettersen.

– Med unntak av et par år i Rogaland og ett år i utlandet har jeg vært her hele tiden, nesten 40 år, og har vært innom de fleste kompanier og fag. De siste årene har jeg vært koordinator for det som kalles EBA, eiendom, bygg og anlegg i Øst-Finnmark, forteller han.

Det er primært Høybuktmoen og grensevakta som har opptatt arbeidet hans. Pettersen forteller engasjert om en ung, dynamisk og pulserende avdeling med tydelige krav og behov som det er lett å samarbeide med.

– Det går i ett kjør, og det liker jeg godt. Jeg liker å få ting gjort, og det å samhandle med Forsvarsbygg og hæren, se behovene for å få løst oppgavene best mulig er spennende, sier han.

Helt nytt kompani

Tor Kristian Pettersen sier at noe av det mest spennende og artige han har holdt på med er å bygge opp det nye Jegerkompaniet.

– Det kom veldig brått på, og vi måtte virkelig snu oss rundt for å få det til. Blant annet skaffe kontorplasser til 30 personer, ruste opp kaserner og skaffe forlegningsplasser, og ikke minst, ruste opp det største klasserommet, skytefeltet. Det som har gjort dette arbeidet spesielt artig har vært at vi har lykkes så godt, sier han.

Han synes også det har vært spennende å arbeide i garnisonen siden 2007, med den utviklingen som har skjedd. To nye grensestasjoner har blitt bygget, nytt messebygg og ny kaserne er noe av det som har kommet til.

– En egen kultur

– Det høres kanskje ut som en klisjé, men det aller artigste her har vært miljøet og medarbeiderne, både i staben og i mannskapet. Man får ikke omsatt mye hvis man ikke har tydelige og stødige folk rundt seg, og jeg tror det er noe eget her på GSV. Det er en egen kultur som sitter i veggene som gjør GSV til noe spesielt, sier han.

Han sier det også har vært spesielt å følge med på utviklinga etter at allmenn verneplikt ble innført og jentene kom inn i systemet.

– Det tror jeg har vært veldig bra for miljøet, sier han.

Går av med pensjon

Tor Kristian Pettersen ser nå fram til en rolig høst med rypejakt og elgjakt. Han fyller nemlig 60 år i november, og da å han pensjonere seg.

– Jeg søkte om å få gå av 1. august. Så da er min tid i forsvaret over, men jeg har jo mye arbeidsliv igjen i meg, så etter høsten må jeg se etter noe annet å holde på med. Jeg kan ikke pensjonere meg helt ennå, ler han.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
HENGER HØYT: Hærens fortjenstmedalje.
Original bildetekst:

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no