22. okt
SØK: Morten Kvammen og redningshunden Gere demonstrerte søk etter folk i snøen påsken 2016.
 
Advarer om snøskredfare: – Farlig svake lag
Det gjelder å holde seg unna nordskråningene i dagene fremover, skal man spørre Morten Kvammen i Norske Redningshunder.

Publisert: 27.feb.2018 15:28
Oppdatert: 27.feb.2018 15:40

Varsom.no melder stor skredfare i nord og vest i Finnmark onsdag denne uka, med en liten nedgradering til «betydelig» fare i nord torsdag. Også her i øst vil det merkes, skal man spørre Morten Kvammen.

– De har ikke organiserte skredmålinger her i øst, men her er det også stor fare for tiden, advarer han.

Han leder Øst-Finnmark-laget i Norske Redningshunder, og både han og andre lagmedlemmer har vært ute og tatt prøver av snøen nylig.

Rimlag

– Vinteren så langt har hatt med seg snøfall og vind, som har pakket snø i skråninger som er vendt nordover. De lange kuldeperiodene har gjort at det har dannet seg rimlag, før det har kommet mer snø, og nye rimlag, forklarer Kvammen.

Disse rimlagene er grunnen til at han nå ber folk være forsiktige ute i marka – og han ber spesielt folk om å holde seg unna nordvente skråninger.

– Rimlagene er svake punkter, som kan utløse skred når lagene svikter, advarer han.

– Nå som temperaturen øker og det kommer mer nedbør, øker skredfaren. Jeg og en annen fra Norske Redningshunder har selv sett skred som har gått av seg selv, uten påvirkning. Vi har også hørt fra reineiere som har sett det samme, legger han til.

Kvammen selv har sett dette i Sandnes-fjellene den siste tiden.

Kan gå ut

Dette betyr ikke at man må slenge ski, snøskuter og akebrett i boden.

– Vi har så god plass i kommunen, og det er ikke mange av de høye og bratte skråningene. Skråninger under 30 grader er fremdeles ansett som trygge, sier laglederen.

Det gjelder heller å være oppmerksom på hvor man går – og å ha med seg spade og annet utstyr, så man bedre klarer seg hvis man blir sittende fast.

– Nå har vi heldigvis ikke hatt noen dødsulykker som følge av snøskred i Sør-Varanger siden 70-tallet. Men da var det unger som var i lek i en skråning, påpeker Kvammen.

Det området i Sør-Varanger der snøskred har vært mest forstyrrende de siste årene, er ved Kongsgamdalen på vei til og fra Jakobsnes. Der har kjøretøy satt seg fast de siste årene på grunn av skred. Veien ved Kongsgamdalen har blitt forbedret, men det har ikke fjernet mulighetene for snøskred i området.

Det området er imidlertid vendt mot vest.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no