10. des
GODT LEDET: Thomas Nilsen hadde stø hånd om den politiske debatten. (Alle foto: Tor Sandø).
 
- Fellesnevner er at her skal det bruke mer penger
Lena Norum Bergeng, Rolf Randa og Bjørn Celius er ikke i tvil etter debatten mellom ordførerkandidatene på Ofelas lørdag; - debattleder Thomas Nilsen vant.

Publisert: 04.aug.2015 15:40
Oppdatert: 23.okt.2017 10:53

Nilsen ledet debatten og klarte å holde kandidatene i ørene, unngå alt for mye svada og fikk fram nyansene mellom partiene. Den halvannen timer lange debatten ble som en politisk debatt ofte blir; mange ord, mange lovnader.

- Dere vil bli overrasket når dere ser hvor like valgprogrammene er, innledet Nilsen med før han ga seg i kast med kandidatene.

Åtte

Åtte av de ni ordførerkandidatene deltok i debatten; Stian M. Celius (V), Monica Hauge Stiansen (Frp), Rune Rafaelsen (Ap), Cecilie Hansen (Sp), Tove Alstadsæter (H), Elin Mathisen (SV), Astrid Daniloff (KrF) og Arne Liaklev (Miljøpartiet de grønne) brukte taletiden så godt de kunne for å overbevise de frammøtte om at bare akkurat de kommer til makta, så skal alt bli så meget bedre. Den eneste som manglet i panelet var De kristne og Sissel Eva Bakken Fredriksen, som også stiller som ordførerkandidat.

Velkjent

Da alle kandidatene fikk tilmålte to minutter for å greie ut om hva de går til valg på, var det velkjente toner. Venstre vil la folk bestemme mer over egen hverdag. Fremskrittspartieter i mot eiendomsskatt, men for radonstråling i byggefelt. Ap vil ha sterke fellesskapsløsninger. Sp snudde skuta og ønsker å fortsette å ta kommunen i riktig retning. Høyre sier de ikke er i mål med snuoperasjonen og Alstadsæter vil gi Hansen kamp om ordførerklubba. SV vil satse på miljø og skole. KrF vil være til stede for de svake og vil bygge nye veier. Miljøpartiet de grønne vil være på miljøets side.

- Naturen vil alltid komme først. De andre er fossilparti, sa Arne Liaklev.

Nilsen innledet med å si hva partiene er enige om.

- Fellesnevner er at her skal det brukes penger. Partiene vil bruke masse kilometer på sykkelstuer. Skoleverket, SFO og barnehagene vil få masse penger. Full enighet, sa Nilsen.

Økonomi

Utgangspunktet er også at Sør-Varanger har en nettogjeld om har gått opp fra 106 til 122 prosent fra 2011 til siste nyttårsskifte.

- Det er alvorlig. Landsgjennomsnittet er 71. Vi har 102 000 kroner i gjeld per sør-varangerværing.

- Vi har gjort mye for å øke inntektene, sa ordfører Cecilie Hansen.

- Dere vil innføre mineralenergi. Hvordan skal Sydvaranger gruve klare en innføring av denne ekstra utgiften.

- Er det ikke grunnlag for drift, så er det ikke det, svarte ordføreren.

- Det er litt spesielt med en ordfører som sier nei til eiendomsskatt, men vil påføre et prøvet næringsliv en ny mineralenergiskatt.

Skole

Debatten viser at det er flertall for bygging av en ny skole for Bjørnevatn og Sandnes. Og det er flertall for bevaring av dagens skolestruktur. Det betyr at ingen av distriktsskolene vil bli nedlagt i kommende fireårsperiode. Høyre vil ha ny skolestruktur og vil satse på Svanvik, Jakobsnes og Bugøynes. Frp vil ikke legge ned skoler, ikke før elevtallet er uforsvarlig lavt.

- Hva er det, spurte Nilsen.

- Fylket har et tall på fem, svarte Hauge Stiansen.

Nilsen ville utfordre Daniloff og Krf på ønske om nytt basseng i Bjørnevatn.

- Hvordan kan en kommune som knapt har råd til å betale elevenes billett ned til det eksisterende bassenget ha råd til dette?

- Da må det prioriteres, svarte Daniloff.

Mobbing ble også tema. Frp ønsker at mobberne skal bytte skole, ikke de som blir mobbet.

- Høyre, Frp og Senterpartiet har skjært ned 20 millioner kroner i skoleverket. Det har ført til mer mobbing. Venstre bruker heller pengene på lærerressursene i kommunen, sa Celius.

Stamnettavgift

Nilsen ville også vite hva partiene mener om stamnetthavn og Tømmerneset.

- Ap var for Leirpollen i 2013, men skiftet til vestsiden av Tømmerneset. Hvorfor?

- Vi hørte på signalene fra næringslivsaktørene. Nå må vi gå for en løsning som er mulig for næringslivet, sa Rafaelsen.

- Vi holdt på å miste en kjempekontrakt fra Stolt-Nielsen og Norterminal på grunn av dette. Jeg er overrasket over Ap. Det er ingen næringsaktører som ønsker vestsiden. De ønsker østsiden. Og så er det slik at kommunen ikke kan forholde seg til enkeltaktører, men til styrende myndigheter, sier ordfører Hansen.

- Konsekvensutredningen kommer til å ta tid. Nå må vi få på plass en reguleringsplan for Tømmerneset vest, sa Alstadsæter.

Debatten må ta slutt. Nå må vi sitte sammen og bestemme oss for Høybukta vest etter anbefaling fra vegvesenet, sier Celius og roste Rafaelsen og Ap for gode holdninger.

- Vi skal finne løsninger med kloke partier, svarte Rafaelsen.

Frp mener Senterpartiet må gi seg på Leirpollen og ønsker hurtigruten tilbake til sentrum. KrF ønsker at tanken om at jernbaneforbindelsen til Finland tas opp igjen.

Gruva

Liaklev i Miljøpartiet de grønne mener det var feil å starte Sydvaranger gruve igjen.

- Å starte gruva igjen når prisen er på topp og vite at den stabiliserer seg og går ned og vite at den blir nedlagt. Barentshavet stenger, russerne stenger Nordøstpassasjen. Vi må prioritere satsing på primærnæringene, sa Liaklev, som tviler på at han kommer inn i kommunestyret, men som vil støtte Cecilie Hansens kandidatur som ordfører.

Publikum kunne også stille spørsmål. Charles Mortensen lurte på hva som skjer med gymsal på Tårnet skole.

- Det er ikke økonomi til dette, men vi vil selvfølgelig bevare Tårnet skole, svarte Cecilie Hansen.

Bjørn Johansen i LO ville vite hva politikerne mente om angrepet på arbeidsmiljøloven og søndagsåpne butikker. Kun Frp og Høyre holdt muligene åpne for søndagsåpning.

- Hvem samarbeider med hvem, ville Nilsen vite.

Sp sier de samarbeider godt med Høyre. Alstadsæter står på sitt eget program og ønsker inderlig å bli ny ordfører. Ap samarbeider med folk som de får mest gjennomslag sammen med. Frp trives godt sammen med Ap, men ellers er det jo blåere jo bedre. Mens Venstre sier at Rune Rafaelsen ikke er Venstres ordførerkandidat.

- Samtidig kan vi leve med god Venstre-politikk fra Ap og Høyre.

Pål Haaheim Henriksen ville vite om H ville stå på sitt og kreve ordføreren dersom de blir like store som Sp.

- Ja, sa Alstadsæter.

Stem

Nilsen avsluttet det hele med å ønske alle et godt valg og oppfordret alle til å stemme,

- I 2003 var det 53 prosent av de stemmeberettigede som stemte. I 2009 var det økt til 57 og i 2011 over 60. Vi er fortsatt blant de 50 dårligste kommunene i landet. Det kan vi ikke være bekjent av, sier Nilsen.

God debatt

Bjørn Celius følte seg som pappa til en av paneldeltakerne inhabil, men synes debatten ble god.

- Det ble den mye takket være Nilsen, som holdt orden og styrte den godt.

Lena Norum Bergeng er Ap-politiker og like inhabil.

- Ja, debatten var virkelig godt styrt.

Randa synes det var interessant å høre Senterpartiet ta æren for at de har ryddet opp i kommuneøkonomien.

- De har vel egentlig ikke det. De tok noen tak, men har vel egentlig ikke ryddet helt opp i det økonomiske, sa Randa.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no