13. nov
HOLDNINGER: Politiet håper at informasjonsmøtet de skal holde kommende torsdag vil føre til bedre holdninger blant ungdommer. Politibetjent Jørgen Holte og politioverbetjent Torstein Pettersen ønsker også dialog med foreldrene.
 
– Flere må ta ansvar for ungdoms holdninger
Politiet ber alle ta ansvar for ungdoms holdninger i trafikken. Kommende torsdag inviterer de ungdom og foreldre til et møte.

Publisert: 25.sep.2015 20:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:56

Ukentlig får politiet klager fra folk som har observert ungdom som kjører på bakhjulet, som kjører fort eller støyer og ruser kjøretøyene sine til seine natta. Så sent som torsdag fikk politiet tips fra noen som hadde sett en gruppe på ni to-hjulinger som kjørte på feil side av rundkjøringen på Hesseng. Politibetjent Jørgen Holte og politioverbetjent Torstein Pettersen ved Kirkenes politistasjon roper nå varsko.

– Dette er et økende problem, sier Holte.

– Dette gjelder i Kirkenes nærområde, Kirkenes, Sandnes, Bjørnevatn og Hesseng, sier Pettersen.

Lett motorsykkel

I et leserinnlegg i dag skriver politibetjenten om at det blant ungdom i Sør-Varanger er blitt en utbredt bruk av både firehjulinger, mopeder, lette motorsykler og snøskutere på vinteren.

– Veldig mange av 16-åringene velger å kjøre opp til lett motorsykkel i stedet for moped. De bruker også betydelige summer på sine første kjøretøy. Dessverre ser det ikke ut til at alle vet å ta vare på investeringene sine, verken førerkortet eller kjøretøyet. Hver sommer mottar vi utallige klager på atferden til de som kjører mopeder og lett-motorsykler. Klagene går som oftest ut på kjøring med høy fart, uvettig kjøring, støyplager og ren lek i trafikken, skriver Holte.
Ifølge Trygg trafikk er ungdommer overrepresentert i ulykkesstatistikken. Manglende erfaring bak styret eller rattet, feil oppfatning av fare, manglende forståelse av samspillet med andre trafikanter og overdreven tro på egne ferdgiheter.

Holdninger

Politiet bruker store ressurser på holdningsskapende arbeid. Først i barnehagene, så i skolene.

– Men det totale antallet timer hvor politiet møter barna er lavt. Dette betyr at det er andre som må ta hovedjobben med å utvikle gode holdninger hos barna. Oppgaven faller naturlig på foreldrene og barnets nærmeste familie, mener politiet.

Både Holte og Pettersen har registrert at stadig flere unge har negative holdninger til lover og regler i trafikken.

– Dette gjelder også når vi stopper dem eller når de prøver å unndra seg stans og kontroll av politiet. De viser liten forståelse for at politiet gir en reaksjon på en straffbar handling.

Kjøring uten lys og kjøring uten sidespeil og justere skiltet slik at det ikke er leselig, er blitt stadig vanligere.

Hvordan er kjøreopplæringen?

– Generelt så holder kjøreopplæringen i Norge et veldig høyt nivå, sier Pettersen.

Hvilke holdninger har foreldrene?

– Alle slags. Mange spør om vi ikke har bedre ting å ta oss til. Og det har vi faktisk ikke. Vi vil jobbe for å unngå at barn eller voksne mister livet, i trafikken eller andre steder. En ulykke hvor mopeder eller lette motorsykler er involvert kan få katastrofale følger. Foreldre må være sitt ansvar bevisst og investere i barns trafikksikkerhet, sier Holte.

Kontroller

Problemet er når ungdommene har fått sertifikatet og er sammen med andre. Da øker utfordringene på den holdningsskapende siden av kjøringen.

Hva kan politiet gjøre?

– Vi fortsetter med det holdningsskapende arbeidet i skolene, men det er ingen tvil om at vi trenger hjelp fra foreldrene også. De må på banen. Vi ønsker ikke at den negative atferden skal dras inn i voksen alder. Og så vil vi fortsette med kontrollene. Vi prøver så langt det er mulig å løse ting med dialog og unngå bøtelegging, men må man så må man. Generelt så hjelper reaksjon og er man under myndighetsalder, så er det foreldrene som må betale. Ofte så opplever vi at reaksjonen fra foreldrene svir mer enn en reaksjon fra oss, sier Pettersen.

– Det er et paradoks at 16-17-åringer lovlig kan kjøre mopeder og lett-motorsykler, men at de samtidig er avhengige av verge til å vedta et forenklet forelegg fra politiet dersom de har overtrådt vegtrafikkloven. I så måte har foreldrene et direkte ansvar for sine barns handlinger i trafikken og ikke minst interesse for kjøretøyene deres, sier Holte.

Møte

Kommende torsdag ønsker politiet å invitere flest mulig ungdommer i målgruppa til et møte på politihuset.

– Her er foreldre også hjertelig velkomne, sier Holte.

– Vi har hatt slike møter før, med stor oppslutning og suksess, blant annet under råneaksjonen for noen år siden, sier Pettersen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no