7. des
EGNE BÆR: Walter Nilsen skjønner ikke hvorfor folk på død og liv må plukke på privat eiendom, når mesteparten av Finnmark er offentlig grunn. (Foto: Privat)
 
- Føles som staten konfiskerer eiendommen
Walter Nilsen i Bugøyfjord mener en del av eiendommen hans konfiskeres når hvem som helst kan plukke multer der.

Publisert: 22.jul.2013 16:30
Oppdatert: 23.okt.2017 11:00

I lørdagens avis skrev vi om at multebær lovlig kan plukkes overalt, uansett om de plukkes på privat eiendom. Walter Nilsen i Bugøyfjord synes ikke noe om det. Han har selv litt over 20 mål med multemyr som en del av sin private eiendom, og ønsker å beholde bæra i fred.

- Jeg synes en slik lov oppfordrer til nabokrangel. Jeg har en myr med multebær på eiendommen min, og nå står det tre naboer her og plukker. De kan gå hundre meter bort og plukke på FeFo-grunn, men i stedet går de her. De sier at loven gir dem rett til det. Loven har gått helt av skaftet, sier grunneieren. For ham føles det som at en del av eiendommen hans er konfiskert av staten.

Mest FeFo-grunn

Nilsen har privat landbrukseiendom, der en del av den er multemyr. Det er ikke eiendom som tilhører Finnmarkseiendommen FeFo, ifølge han. Han ønsker ikke å bruke et millionbeløp på å gjerde inn eiendommen, og synes det er en uting at han ikke kan forby folk fra å plukke bærene som er på hans eiendom.

- Hvis 96 prosent av Finnmark eies av Finnmarkseiendommen, skjønner jeg ikke at folk ikke kan plukke utenfor privat grunn, sier han. Hvis han fikk beholde bærene på sin eiendom i fred, mener han samtidig at han da ville hatt de multebærene han trengte.

- Jeg vet hvor jeg har bærene her, og kan forsyne meg og familien med det, sier Nilsen.

Som vi skrev lørdag, kan grunneiere bare forby folk å ta multer vekk fra eiendommen sin om de kan dokumentere at de livnærer seg økonomisk på bærene. Men det har ikke vært tilfelle i stor grad på en stund i Sør-Varanger. Dermed er det lite sannsynlig at man må adlyde skilt med «bærplukking forbudt». Selv der bærene faktisk har økonomisk betydning for noen, er det lov å plukke bærene så lenge man spiser dem på stedet.

Dersom man har festet FeFo-grunn, kan man heller ikke forby noen slags bærplukking, uansett om man livnærer seg på multesalg fra grunnen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no