8. des
En 747 fly med tre hundre soldater fra det amerikanske marinekorpset (USMC) avbildet på Værnes i januar. De utgjorde første kontingent av Marines Rotational Force Europe (MRF-E) som skal forlegges hos HV-12 i Værnes garnison. De ankom i tynne bomullsuniformer og barhodet til minus 2 grader.
 
- Forlenget amerikansk nærvær i Norge kan øke spenningen
Beslutningen om å tillate amerikanske soldater å øve og trene på Værnes i nok et år, vil øke spenningen og destabilisere nordområdene, advarer ambassaden.

Publisert: 26.jun.2017 09:25
Oppdatert: 23.okt.2017 11:21

Den svært kraftige kritikken mot regjeringens beslutning om å gi amerikanerne adgang til å trene og øve i Nord-Trøndelag framkommer i en lengre uttalelse som lørdag ble lagt ut på ambassadens Facebook-sider.

Der framholdes det at den amerikanske tilstedeværelsen bryter med norsk basepolitikk, som slår fast at det ikke skal være permanente baser med fremmede styrker på norsk jord i fredstid.

– Dette er ikke i tråd med tradisjonen med godt naboskap, og det gjør Norge til en mindre forutsigbar partner. Det kan også øke spenningen og føre til en destabilisering av nordområdene, skriver ambassaden i en uttalelse til nyhetsbyrået Reuters som også er gjengitt av AP.

– Vi ser på dette som en del av de USA-ledede militære forberedelsene som har forsterket seg mot bakgrunnen av antirussisk propagandahysteri, heter det i uttalelsen.

Utvider med ett år

Den norske regjeringen har en avtale med amerikanske myndigheter om at inntil 330 amerikanske marineinfanterister kan drive rotasjonsbasert øving og trening på Værnes i Nord-Trøndelag i 2017.

Fra norsk hold har det hele tiden vært presisert at stasjoneringen ikke er permanent, men onsdag denne uka ble det klart at regjeringen forlenger avtalen til ut 2018. Stortingets utvidede utenriks- og forsvarskomité ble orientert om avgjørelsen samme dag.

Etter det NTB erfarer, ønsket regjeringen opprinnelig å forlenge rotasjonsordningen med tre år, men under møtet i den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen ble det klart at den bare forlenges med ett år i denne om gang.

Aggressiv retorikk

Den russiske ambassaden beskylder det militære og politiske lederskapet i Norge for å føre en "vedvarende aggressiv retorikk mot Russland". De framholder at Norges økte oppmerksomhet om og bevilgninger til forsvarsformål vanskelig kan sies å utelukkende være defensive og ikke rettet mot Russland.

Ambassaden framhever også den norske deltakelse i NATO-operasjonen Enhanced Forward Presence "langs våre grenser" i Litauen og den angivelige utviklingen av planer for å tilslutte seg NATOs rakettforsvar som bidrag til å påvirke forholdet mellom Norge og Russland.

– Ikke-eksistensen av en fullverdig dialog mellom våre militære tvinger oss til å ta nødvendige grep for å garantere beskyttelsen av vårt land, skriver ambassaden.

-Ikke uventet

– Det var ikke uventet. Dette har vært tonen fra den russiske ambassaden en stund, sier Solberg til NTB i en kommentar til den skarpe uttalelsen fra Russland.

Statsministeren sier det ikke er noen grunn for russiske reaksjoner på at allierte øver og trener i Norge.

– Dette er ikke en base for operasjoner fra Norge. Det handler om å øve et system for forhåndslagring i tilfelle noe skulle skje her, sier hun.

– Det er opp til oss å gjøre disse valgene ut ifra hva vi mener er riktig, fortsetter Solberg.

Økt spenning

Uttalelsen fra ambassaden slår fast at beslutningen bryter med godt naboskap og gjør Norge til en mindre forutsigbar partner.

– Det kan også øke spenningen og føre til en destabilisering av nordområdene. Vi ser på dette som del av de USA-ledede militære forberedelsene som har tiltatt i kjølvannet av antirussisk propaganda-hysteri, skriver ambassaden.

Uttalelsen beskylder Norge for "vedvarende aggressiv retorikk mot Russland" og viser blant annet til økte forsvarsbevilgninger og norsk deltakelse i NATO-operasjonen Enhanced Forward Presence "langs våre grenser" i Litauen. I tillegg hevder Russland at Norge har planer om å tilslutte seg NATOs rakettforsvar.

– Ikke-eksistensen av en fullverdig dialog mellom våre militære tvinger oss til å ta nødvendige grep for å garantere beskyttelsen av vårt land, skriver ambassaden.

– Ikke uvanlig

Alt har vært sagt før, sier FFI-forsker og Russland-kjenner Tor Bukkvoll om de russiske reaksjonene.

– For ti år siden hadde ordbruken vært uvanlig. Det er den ikke nå. Vi har en tilspisset situasjon med Russland, men det skyldes først og fremst forholdet mellom Vesten og Russland i sin alminnelighet, sier Bukkvoll til NTB.

Han sier uttalelsen bør tas alvorlig, men tror ikke situasjonen bærer med seg en kime til militær konflikt.

– Russland skrur jo opp volumknappen uansett hva det er snakk om. I dette tilfellet er nok reaksjonene mer av symbolsk karakter. Det er en vesensforskjell mellom dette og NATOs planer om et rakettskjold, som Russland har en stor og genuin frykt for, tilføyer han.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no