10. des
Pål K. Gabrielsen (SV). Arkivfoto
 
- Forskjellsbehandling - og hvor skal pengene hentes fra?
Formannskapet ble omsider overbevist om at Sydvaranger burde slippe eiendomsskatt. Det liker Pål Gabrielsen svært dårlig.

Publisert: 14.jul.2017 10:08
Oppdatert: 23.okt.2017 11:22

Nylig vedtok formannskapet at Sydvaranger slipper eiendomsskatt for 2016 og 2017 fordi de ikke har hatt driftskonsesjon. Dette var begrunnelsen for at politikerne fant lovhjemmel for å kunne gi dem unntak.

Sør-Varanger SV er imidlertid langt ifra enig i dette.

- Sydvaranger AS har i sin søknad begrunnet med både at bedriften vil være samfunnsnyttig og gjennom det at lokalsamfunnet lokalt må bidra med en felles dugnad for å få en ny oppstart av gruvedriften. Hvilke andre bedrifter er ikke samfunnsnyttig? Hva med Kimek, Norway KingCrab, Radius Kirkenes AS, og andre bedrifter? Dette er solide, lokale selskap, hvorfor skal ikke alle selskap behandles likt? skriver Pål K. Gabrielsen.

- Hvor skal det kuttes?

De viser til at selskapet allerede har fått omstillingsmidler fra Sør-Varanger Utvikling - og ellers bør drive på like vilkår som andre bedrifter i kommunen.

I tilegg er de bekymret for økonomien når politikerne sier fra seg et millionbeløp i inntekter.

- Hvordan tenker formannskapet at kommunen skal dekke inn det vi taper på å ettergi eiendomsskatten for Sydvaranger AS? Kommunebudsjettet har allerede krevd at eldreomsorg og skole går med trange budsjetter – skal de kutte ytterligere? spør SV.

Flere forsøk

Nyoppstartede Sydvaranger AS har i flere omganger forsøkt å få slippe å betale eiendomsskatt for 2016 og 2017. Også i forkant av møtet 5. juli i formannskapet hadde rådmannen innstilt på et nei.

Administrasjonen mente de økonomiske forholdene rundt bedriften ikke utgjorde særskilte grunner til å slippe. «Mange bedrifter i tilsvarende oppstartsfase vil ha en anstrengt økonomi preget av stor usikkerhet, mente rådmannen»

Men onsdag tok Felix Tschudi selv turen for å snakke til politikerne, og det hjalp. Politikerne begrunner sitt ja med at selskapet ennå ikke har driftskonsesjon, og følgelig ingen inntekt på eiendommene.

Dermed får de ettergitt 1,5 millioner kroner i eiendomsskatt for 2016, samt at de slipper årets skatt.

- Dette er til stor hjelp for å muliggjøre arbeidet med å tiltrekke oss partnere, sier styreleder Peter S. Larsen til Finnmarken.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no