6. des
 
Risnes: – Frode er overveldet over støtten han har fått fra folk i Finnmark
Frode Bergs norske advokat, Brynjulf Risnes, sier Berg trenger tid til å finne ut av hvordan han har det. Berg fikk snakket med familien fredag, og kommer hjem så snart som mulig.

Publisert: 15.nov.2019 19:15
Oppdatert: 15.nov.2019 20:08

Berg ble utlevert til Litauen fredag formiddag, og Risnes er i landet for å møte ham.

Til VG sier Risnes at Berg fredag ettermiddag er til legeundersøkelse.

– Jeg har snakket med ham nå i kveld og han er sliten, men ved godt mot. Han er overveldet over den støtte han har fått og er takknemlig til alle som har støttet han, ikke minst fra folk i Finnmark, sier Risnes til avisen.

Til NTB sier Risnes at planen for kvelden var å snakke sammen og slappe av, før Berg skal dra tilbake til familien.

– Tidspunkt er ikke bestemt ennå, skriver Risnes i en SMS.

Uklart om hjemreise

På spørsmål om Berg kommer til Oslo fredag svarer advokaten:

– Det er ikke bestemt.

– Hvordan har Berg det nå?

– Jeg tror han trenger litt tid til å finne ut av hvordan har det, skriver Risnes, og legger til:

– Han vil trenge tid i fred og ro med familien etter den påkjenningen han har vært igjennom.

På en pressekonferanse fredag kveld sa statsministeren og utenriksministeren at de sørger for hjemstransport av Frode Berg så snart han er klar til det selv.

Anita fikk snakket med mannen

Frode Bergs kone Anita pratet med mannen sin på telefon fredag ettermiddag, samme dag som han ble overlevert til den norske ambassaden i Litauen.

– Kjempegodt, men han har vært sterk hele tiden, sier Anita Berg til journalister i Oslo på spørsmål om hvordan det var å høre ektemannens stemme igjen da de pratet sammen.

Spiondømte Frode Berg (64) ble fredag overlevert til den norske ambassaden i Litauen og kan nå gjenforenes med sin familie i Norge.

På spørsmål om hva de skal gjøre videre, svarer hun følgende:

– Vi skal bare prøve å slappe av litt og så får vi se etter hvert. Vi trenger ro til å sortere tanker og prate. Dette har vært steintøft, sier Anita Berg, som forteller at de siste ukene har vært nervepirrende.

Tunge måneder

Til NRK forteller Bergs russiske forsvarer Ilja Novikov at han er lettet over at saken er løst.

Ifølge forsvareren har det vært tungt for Berg å sitte fengslet på ubestemt tid, og at særlig de siste seks månedene har vært tøffe.

– Det verste for meg og Berg var at vi ikke kunne forstå hvor nær vi var løsningen av situasjonen. Hver eneste gang han så meg i fengselet det siste halve året, var han mer og mer nervøs. Sånn usikkerhet påvirker folk, sier Novikov.

Visste om mulig løsning i april

Forsvareren fikk allerede i april vite at en diplomatisk løsning var realistisk, og har visst om at Litauen ville bli involvert i en måneds tid.

– Jeg så ham på tirsdag og sa til ham at utvekslingen var planlagt mot slutten av uka. Når du sier noe slikt til noen, er det enklere å føle seg bedre, forteller han.

Pressekonferanse

Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Ine Eriksen Søreide kommenterte overleveringen av spionasjedømte Frode Berg fredag på en pressekonferanse samme kveld.

– Frode Berg er nå en fri mann. Han har sittet fengslet i to år før han ble benådet av Russland og utvekslet klokka 11 i dag, sa statsministeren.

Norske myndigheter kommer til å følge ham til Norge når han ønsker å reise hjem. Foreløpig er det uklart nøyaktig når det skal skje.

– Han kommer hjem så snart som praktisk mulig, sa Solberg.

Solberg ville verken bekrefte eller avkrefte noe som helst i spørsmål om Berg faktisk jobbet for norsk etterretning, slik han erkjente i rettssaken. Hun avfeide disse spørsmålene, men sa at norske myndigheter ikke stiller seg bak den russiske dommen.

- Så kan jeg si at vi har en etterretningstjeneste som står på hver dag for å holde Norge trygt, sa hun.

Ønsket ham velkommen

Solberg sa hun selv hadde snakket med Frode Berg, der hun ønsket ham velkommen hjem.

– Denne saken har vært en stor belastning for Frode Berg, hans familie og hans nærmeste. Han vil nå bli gjenforent med sin familie. Han har hatt to vanskelige år i fengsel, og det er godt at han nå er en fri mann, sa hun.

Berg ble møtt av den norske diplomaten Karsten Klepsvik og sin norske advokat Brynjulf Risnes da han krysset grensen mellom Kaliningrad og Litauen fredag formiddag, opplyste utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

– Det blir også sørget for nødvendig oppfølging, både med helsesjekk og utstedelse av pass til ham, sa hun.

Tett kontakt

Statsministeren sa at norske myndigheter ved ambassaden i Moskva har fulgt ham opp for å gjøre soningsforholdene hans best mulig.

– Ambassaden har hatt så tett kontakt med Berg som russiske myndigheter har tillatt, sa Solberg.

Søreide roste samarbeidet mellom Norge og Litauen i forbindelse med denne saken.

– Det er opp til ham når han vil reise hjem, men vi vil bistå ham hvis han har behov for det, og vi stiller til rådighet transport hjem hvis han ønsker det, sa hun.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no