10. des
GARNISON: Garnison Sør-Varanger spares og får faktisk en oppgradering ifølge et lekket forslag. (Arkivfoto)
 
- Garnison Sør-Varanger slipper unna forsvarskutt
Ifølge en budsjettlekkasje til Dagens Næringsliv, foreslår forsvarsministeren å slanke forsvaret i store deler av Nord-Norge. Sør-Varanger er et av de få stedene som får en opptur.

Publisert: 22.apr.2016 15:30
Oppdatert: 23.okt.2017 11:03

I overkant av 1500 stillinger skal bort fra Forsvaret, fordelt på omtrent 1100 militært ansatte og 450 sivile. På den måten skal Forsvaret spare 2,4 milliarder kroner det første året, og 23 milliarder kroner over 20 år, ifølge Dagens Næringsliv.

Avisen har fått lekket et budsjettforslag fra forsvarsminister Ine Eriksen Søreide. Der snakkes det om færre baser, rasjonalisering og effektivisering. 2. bataljon på Skjold legges ned, og både Kystjegerkommandoen i Sjøforsvaret og Sjøheimevernet forsvinner ifølge forslaget.

Sør-Varanger får derimot en oppsving. Når Skjold forsvinner, skal et jegerkompani forsterke Grensevakten. Mens mange andre steder i Nord-Norge legges ned eller minskes, får Garnison Sør-Varanger en oppgradering.

- Ikke klar

Forsvarsministeren har ikke bekreftet lekkasjene i media.

- Saken er nå til behandling i regjeringen og den tar sikte på å legge langtidsplanen frem for Stortinget i løpet av vårsesjonen 2016. Det er foreløpig ikke satt en endelig dato for fremlegging. Det vil derfor ikke være riktig å kommentere spekulasjoner eller enkeltforhold som kommer opp før LTP blir oversendt Stortinget, skriver hun til Dagens Næringsliv.

Omrokeringer

Samtidig foreslås det ifølge lekkasjen at Forsvarets helikoptere flyttes fra Bardufoss til Rygge, at hele Kystjegerkommandoen fjernes, og at Sjøheimevernet fjernes.

Ellers er det fremdeles flere saker som må utredes, ifølge avisen. Kuttene vil også gjøre det mulig å skjerme hovedsatsinger som de nye F-35-jagerflyene, nye ubåter og nye maritime overvåkingsfly.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no