22. okt
BEGRENS: Aps sametingsrepresentant Mariann Wollmann Magga vil ha begrenset utlendingers innlandsfiske i Finnmark.
 
- Gjeninnfør 5-kilometersonen
Sametingsrepresentant Mariann Wollmann Magga mener FeFo bør vurdere å nekte utlendinger å fiske utenfor 5-kilometersonen.

Publisert: 29.mai.2013 10:22
Oppdatert: 23.okt.2017 10:46

Wollmann Magga og Aps sametingsrepresentanter i Østre valgkrets ber Sametingsrådet komme i dialog med FeFo om å vurdere gjeninnføring av begrensninger for andre enn lokalbefolkninga i Finnmark sin rett til å drive innlandsfiske.
- I deler av Finnmark har lokalbefolkninga reagert på utlendingers fiske i gode fiskevann, sier hun til SVA.

Bestand

Det er av hensyn til bestanden og muligheter for smitte at sametingsgruppa nå ber om en vurdering av en gjeninnføring av 5-kilometersonen. Idag er det ikke begrensninger på utlendingers innlandsfiske i Finnmark.
- I deler av Tana, Nesseby og Lebesby oppleves utlendingers fiske som et problem. Blant annet opptar de parkeringsplasser med hengere store deler av vinteren, og i Sør-Varanger har utlendinger blitt tatt med levende agn i Gallok, sier Wollmann Magga.
Hun frykter også at smitte kan overføres, både gjennom medbrakt fisk og fiskeutstyr.
- Det vil naturligvis få store følger dersom det bryter ut sykdom i våre vassdrag, og det må vi for enhver pris unngå. I tillegg kan utlendingers fiske i noen tilfeller redusere lokalbefolkningas tilgang til ressursene og bidra til en mindre bestand av innlandsfisk, sier hun.
Hun mener FeFo, med utgangspunkt i finnmarksloven, må se nøye på denne saken.
- Der står det eksempelvis at finnmarkinger skal ha fortrinnsrett dersom bestander er truet. De må vurdere hvilke muligheter lovverket gir, både i forhold til loven og EØS-reglene.

Reiseliv

Sametingsrepresentanten vil ikke forby utlendingers fiske totalt utenfor en eventuelt gjeninnført 5-kilomterssone.
- Hvis reiselivsbedrifter får ha kontrollen over dette utmarksfisket, vil det komme i ordna former, både i forhold til selve fisket og kontroll av utstyret med tanke på sykdom og smitte, mener Mariann Wollmann Magga.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no